View Single Post
Eski 01-02-2010, 19:39   #28
doğalbahçe
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi iel77 Mesajı Göster
Sn.mtuncer,hızlı cevabınız için çok teşekkürler.Bu hafta sonu bahçeyi gözden geçirdiğimde yaşanan karlı günlere rağmen alevlerde yeni sürgünler olduğunu gördüm. Bu durumda yazdıklarınıza göre herhalde budama zamanı gelmiş olmalı diyorum. Yerden 45-50 cm yükseklik benim de düşündüğüm boy.
Derin budama dendiğinde 20 -25 cm. mi anlamalıyım?
Bir de yazdıklarınızdan çıkardığıma göre kışa girerken de alevlerde budama yapılabilir. Acaba kesime gelen bir çalı olduğu için gerekli olduğu düşünülen her zaman budama yapılabilir mi,yoksa kışa girerken ve kıştan çıkarken diye sınırlamak mı lazım??
Son olarak da gübrelemek ile ilgili bir soru sormak istiyorum : 16.mesajda sorduğum renk değişmesi ile ilgili soruya Mine Pakkaner hanım baharda budama sorası gübrelemem gerektiğini söyleyerek cevap verdi. Acaba gübreleme olarak ne önerirsiniz ?
Sizi sorularımla boğdum galiba Şimdiden teşekkürler..
Sn. iel77,

Rica ederim, havaların iyi geçmesiyle birlikte bitkilerde büyümeler gözlenebilmekte, alev ağaçlarında ise sürgünler gözle görülür şekilde farkedilmektedir. Şuan budamanız sürgünlerin büyümesine değilde alt kısımlardaki dalların daha fazla gelişmesine faydası olacaktır, yani şuan itibariyle boyda büyümesi çit oluştururken 2. planda kalmaktadır, büyümeyi yan dallara vermesi daha iyi olacaktır.

Alev ağaçlarınızın boyları doğrultusunda 45-50cm ideal olabilir.
Derin budama derken yanlış anlaşılmasın, budama bitkiye zarar vermeyecek türden,belirli sevide yapılmalı bitkinin gelişimini olumsuz yönde etkilemeyecek düzeyde olmalı.

Sınırlama yoktur ama yine bitkinin belirli aralıklarla budanması daha iyi olacaktır, gerekli olduğunu düşündüğünüzde budayabilirsiniz, alev çalılarının belirli dönemlerde atak olduğu zamanlar var, uç kısımlarının adını aldığı alev rengine dönüştüğü, büyüdüğü ve sanki durgunlaştığı dönemler mevcut.

Doğal olarak ben size yanmış koyun gübresini temin edebilirseniz önerebilirim, evet bizimde üretimimizde bulunan alev çalılarında gördüğümüz renk değişimleri ile aynıdır. Ama zaman içerisinde düzelmekteler.

doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön