View Single Post
Eski 01-02-2010, 09:45   #26
doğalbahçe
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi iel77 Mesajı Göster
Sayin mtuncer, benim de oldukça güneşli bir alanda alev çalısı çitim var. Dolgunlaşmasını sağlamak amacıyla bu yıl boydan budamak istiyorum. Bunu sağlayabilmek için boydan ne kadar kısaltmalıyım? Dikkat etmem gereken neler var? Budamak için şubat sonu uygun bir zaman mıdır? Teşekkürler...
Sn.iel77,

Alev çalılarının belirli dönemlerde atak olduğu zamanlar mevcut, havaların güneşli geçmesiyle alev çalılarında uç kısımlarında büyümelerin olduğu gözlenmektedir. Düzenli bir yapıya kavuşmaları için büyümenin dengeli olup olmadığı önemlidir. Baktığınızda aynı boylarda olması muhtemelen göze hitap edeceğini düşünüyorum, örneğin yerden 50cm yükseklikteki görünümü nasıl oluyor, bazıları çok iyi gelişmişken arada boyları kısa olanları olabilir, bunlarda zaman içerisinde aynı boya ulaşabilirler. Ön izleme yaparak bu fikri oluşturabilirsiniz.

Bizler budamalarımızı çelik almak için yapmaktayız, bu nedenle 14. mesajda yer alan alev çalılarını saksılara diktiğimiz yılın sonuna yani kışa doğru derinden bir budama yapmamıza rağmen bu foruma kavuştular, şubatın başlarında da yapabilir sonuna doğruda yapabilirsiniz, biraz daha erken yaparsanız büyüme konumuna geçtiğinde sürgünleri budama sonrasında yan dallardan daha gür şekilde gelişmesine yardımcı olabilirsiniz. İmkanlarınız dahilinde çeliklerinden de faydalanabilir, çoğaltabilirsiniz.

doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön