View Single Post
Eski 31-01-2010, 16:55   #82
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi shrub Mesajı Göster
Sayın K. Gursan Dediklerinden yola çıkarak şunu eklemek isterim. Ben Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgesindeki birçok serayı görme imkanım oldu. Yalova bölgesinin genelide plastik sera(veya yüksek tünel) tarzında yapılarla dolu. Evet gerçekten iyi bir demirci ustasıyla yapılamıyacak bir sera yok. Türkiye'de sera imalatı ve kurulumu yapan birçok firma var. Bu firmaların bazıları tüm aksamlarının(metal profil) üretimini yapmayla işe başlayan sonuçta metal sanayinin insanları. Yapılan projeler ve önerilerde genelde yüksek iç hacimli seralar tarzında. Eğer yaptığınız iş orta düzey ve hobby amaçlıysa; plastik örtü malzemeli, galvanizli çelik profilli, uygun havalandırma oranına sahip, istenildiği ölçüde çeşitli otomasyon düzeneklerinin ilave edilebileceği bir sistem yetebilir. Ama finansmanın sağlam olduğu koşullarda cam sera yapmak daha sağlıklı ve uzun vadeli bir yatırım olmaktadır. Plastik seralar genelde Akdeniz havzası ülkeleri için önerilebilir.Örneğin; İspanya,İtalya,Tunus,Türkiye, Mısır....... Gerçek anlamda Sera yapımı ciddi bir prosestir ve ülkemizdeki gibi demirci ustalarının yaptığı bir işten çok mühendislik hesaplarına dayalı bir iştir.Kendimizde bahçemize, terasımıza, boş arsamıza yüksek tünel benzeri plastik hatta cam seralar yapabiliriz. Aşırı yağış(özellikle kar ve sağanak yağışlar), kuvvetli bir rüzgarda geldiğinizde seranızın yerinde yeller esebilir. Akdeniz ve ege bölgesinde değişik iklim şartlarında üreticilerin çektiği bir çok sorun var bu konuda.
Saygılarımla,
Sn shurp., Dediğiniz gibi sera bir mühendislik tekniği gerektiren bir yapı. Burada söz konusu olan "Örtü" . Kısaca bitkileri, yağmur,rüzgar kar vs. den koruyacak bir yapı. Basit ve pratik. Çünki Türkiyenin iklim koşulları Kuzey ülkelerinden farklı, ve Akdeniz ülkeleri ile benzer. Bu nedenle basit örtüler bitkileri belli zamanlarda koruyor ve gel,şmelerini durdurmuyor.

Bu yapılar da her bölge için farklı gelişmiş durumda. Antalya da başka , Yalova da başka dır. Yalovada ki sistem ; 1 1/4" demirleri yay şeklinde büküp üzerine naylonu eteklerinden toprak bastırarak GERGİN şekilde örtmak ve kafalardan havalandırma sağlamaktır. Şimdilik bu sistem iş görüyor. Tabi Blok denilen yapılarda var ama maliyeti artırıyor.

Bu arada daha basiti ise (Genelde zeytin fidancılarının kullandığı) 3/4 boruyu yay şeklinde büküp yere sabitlemek üzerine naylon örtü geçirmek tir. Boyutları : 3,5 en, 2,0 civarı yükseklik ve istenildiği kadar uzunluk. Yaylar 2m. aralıkla dizilir.20 m uzunluk kaba maliyeti 1000 TL civarı.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön