View Single Post
Eski 31-01-2010, 17:19   #80
akinselcuk
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Söz Meclisten Dışarı . . .

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Sn Selçuk., Amacım size sera pazarlama vs. değil. Sadece 22 yıllık sera deneyimim ile sizin...................... seranızda karşılaşacağınız zorluklar ;..............
1. İçiçe geçme demirler 2-3 yılda paslanacak sökmesi-takması zor olacak,
2. Seranın yere tutturulması zayıf rüzgarda uçabilir,
3. Naylonun tutturulması zor, gevşek kalınca kolay yırtılır,
4. Ayakların araları geniş, Üzerine örtülen naylon su,kar tutar. Eğimi az. Kar yükü serayı çöktürür. Naylon rüzgarlı havada Lap lap oynar.
5. 10 cm karın ağırlığı (100mmx1kg= 100kg/m2) gibi büyük bir ağırlıktır. Akıtılmazsa sera çöker.
6. Montajı pratik değil gibi görünüyor. Birdolu kaynak işçiliği gördüm resimlerden.................

Not. Bu arada naylonu iplerle falan bağlamaya çalışmayın işe yaramaz.
İçiçe geçen demirler dahil tüm demirler fırınlı galvaniz boya ile boyalı, çabucak paslanmasın diye. şu an yağmurun altında açıktalar henüz pas lekesi oluşan bir yer ortaya çıkmadı. Belki hiç söküp takmamız da gerekmeyeceğinden bu söylediğinizin çok fazla bir anlamı yok.

Dört yanı 2 metre duvar, duvarların seraya yakınlığı 10 metre ortalama ve sera duvar arası 5 -6 metrelik çam ağaçları ile dolu. Rüzgarın serayı uçurması bence burada mümkün olmaz.

Naylonu henüz örtmedik. Örteceğimizde de klasik bir yola örtmeyeceğiz. Daha bir şekil düşünmedi isem de muhtemelen gayet gergin düzgün bir örtü olur.

Ayakların arası 1,5 metre. Sitede Envor un bazı sera resimleri var. Rüzgara açık, Akdeniz yağmuruna maruz. Ana demir aralıkları 2 metreden fazla görünüyor. Profiller bizimkinden ince. Sera ticari. Erdemli, Anamur, Aydıncık ve Envorun bölgesi bu tip ticari seralarla dolu.

Konya da 4 yılda bir sizin hesabı yakalayacak kar yağar. Bizim sera ticari değil hobi serası bu durum umurumuzda değil.

Montajı yağmur altında çamur içinde 3 kişi tam 2 saatte bitirdik. Bence çok pratik.

Doğru; Bir dolu kaynak içciliği var. Kağıt üzerine, nerenin kaçlık profilden kaç cm kesileceğini nereye ne kaynatılacağını 2,5 - 3 saatte kararlaştırdık. Buna uygun profilleri 3 farklı demir toptancısından 4 saatte topladık. Doğrama ve Kaynak işciliği 1,5 gün sürdü. İş bilenin kılıç kuşananın.

Çatı eğimini içten 115 derece yerine 135 derce verseydik kar problemi çözülmüş olurdu.

Bu seranın tavan eğiminin fazla verilmesinden başka bir değişikliğe ihtiyacı yok. Havalanma için ayrıca masraf etmek gerekmez. İki ucunda çok geniş kapıları var. Ayrıca örtüde bir havalanma alanı yapılabilir, gerek yan yüzeylere ve gerekse direk tavana. Hatta seraya sonradan monte edebileceğimiz yukarı açılır bir hava kapağı imal edebiliriz.

22 yıl bir meslekte uzun süre.

Bu bir hobi serası. Sera diyeceğiz çünkü, etrafındaki iklimden ayrı bir iklime sahip olacağız içeride. Güneş ışınlarından faydalanma miktarını arttıran her faktör sera faktörü olarak değerlendirilir. Örtü altı = sera zaten. İster 20 metre tavan yüksekliği, ister 35 cm adi örtü altı hepsi seradan sayılır teorikde.

İçinde ayakta durabiliyorsak artık ona da ''örtü'' demeyelim. Zaten tek başına ''örtü'' kelimesi sera mekanizmasına yakışmayan bir tabir.

Ben bahçeye, 1750 liraya 11 metre kare hazır satılan bir hobi serasına para verceğime kendim tasarlar yaparım diye düşünerek bu serayı yaptım.

Demiri, boyası, naylonu ve içine koyarız belki diye aldığım fazladan bazı malzeme ile toplam 2500 lira harcadım.

Fakat ne hikmetse herkes çok profesyonel yaklaştı olaya.

Bu sitede tel maşa bir sürü düzenek yapıyoruz. Hangisini, hangi mühendislik değerlerine göre, hangi plana dayanarak yaptık ?

Hepsi de, kafamızdan uydurma, hayal gücümüz ve becerimiz ölçüsünde ortaya çıkan şeyler. Zaten böyle olmalı ki, bir tekamül, bir çeşitlilik bir yaratıcılık ortaya çıksın.

Kaldı ki ben bu serayı çok beğendim. Tam istediğim gibi oldu. Karşıdan baktığım zaman Akdeniz kıyısındaki, inşaat demirinden yapılmış bir çok seradan daha güzel görünüyor. Acelem yok. üzerini aynı estetik bakışımla örter içini de aynı görsel cazibe kuralıyla donatırım.

İyi kötü bir arada olan elektronik, otomasyon ve zirai bilgim var. Hiçbirinde mükemmel olmayabilirim ama bunların bir arada olması beni bir çok yerde bir çok dertten kurtarmıştır. Elim becerikli hayal gücüm fena değildir.

Ayrıca sayın arkadaşlar, amatör uğraşa, vakit geçirirken gelişmeye, hobi faaliyeti diyoruz. Hobi şu şekilde icra edilir diye bir kitabınız var mı ?

Geçen sene ki domates seti yarışmada ikinci, çilek ağacı ise birinci oldu. Bunları da aynı bakış açısı ile yaptım üzerinde bir çoğunuzun, gereksiz, olmamış, şöyle yap, böyle yap diyeceği yerler vardı. Özellikle domates seti Konya dan Ankara ya Japonya üzerinden gitmek gibi bir setti ama ikinci oldu. O çilek ağacına 1 Hd li kamera, 5 laptop hediye edildi. Türkiye genelinde birinci seçildi.

Üzerindeki sistemi pek kimse anlamadı ama görsel bir sihiri vardı elektrikli domatesler çilekler vardı. Bu görsel farkı insanlarda sihir etkisi yarattı. Bu farkı 3 - 5 mühendislik hesabıyla yakalayamazsınız.

Fikir vermek güzel iyi de sen at bu serayı noktasına geldi bu başlık.

Bu seranın tek kusuru bu foruma bir iş yaptık diye ayrıntılarıyla yazılmış olması başka bir kusuru yok.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön