View Single Post
Eski 30-01-2010, 22:44   #77
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akinselcuk Mesajı Göster
Sayın Kgursan, Bizim bu sera kamp çadırları gibi sökülür takılır bir şey. basit bir hobi serası maliyetine daha büyük bir sera elde etmek amacıyla işe girilmişti. Bu bakımdan olaya sera mühendisliği açısından yaklaşılmadı. Ama buradan aldığım tepkilere bakarak bu büyüklüğe ulaşınca kimsenin artık bunu basit bir hobi serası gibi algılamayacağını anladım.

Bu serayı, kar yükü, havalandırma yerleri, Örtü geçirme pratikliği açısından tekrar değerlendirip geliştiriyoruz. Sonuçtaki amacım ortaya paketlenebilir demonte ve ucuz bir sera tipi çıkartmak olacak.
Bir yandan da içine ucuz malzemeden topraksız tarım seti planlıyoruz. Bütün bunları geliştirip pratiğe dökmek haliyle zaman alacak. Fakat ortaya tak kullan bir bitkisel üretim seti çıkmış olacak.

Amaç bu.

Bu sera bu çalışmanın ilk pratik uygulama kısmıydı. Şimdi kış geldi çalışma yavaşladı.
Sn Selçuk., Amacım size sera pazarlama vs. değil. Sadece 22 yıllık sera deneyimim ile sizin bakış açınızı genişletmek ve karşılaşacağınız zorluklara dikkat çekmektir. Kiralık arazide çalıştığımız için bu süreç içinde en az 4-5 kez yer değiştirdik, seraları söktük, yeniden kurduk vs. Rüzgardan yatan, naylonu uçan, 1m lik bir çürük 5x10cm ağaç yüzünden 300 m2 seranın kardan yıkıldığını yaşadım. Bu arada GERGİN NAYLONun önemini de anladık.

Diğer yandan bizim yaptığımız seralar sera değil, Örtü dür. Sera denince sıcak, soğuk, havalandırma nın kontrol edildiği yapılar anlaşılır.

Yukarıda bahsettiğim 20 m x7,80 m. seranın maliyetini sordum ve 3000 TL civarında bir rakam çıktı (KDV ve Nakliye hariç). Daha basit olarak 3/4 borudan bükme 3,5m genişlik 20 m boy , 2m. yükseklikteki bir örtülü alanın 1000 TL civarında mal olabileceği hesaplandı.

Sizin seranızda karşılaşacağınız zorluklar ;
1. İçiçe geçme demirler 2-3 yılda paslanacak sökmesi-takması zor olacak,
2. Seranın yere tutturulması zayıf rüzgarda uçabilir,
3. Naylonun tutturulması zor, gevşek kalınca kolay yırtılır,
4. Ayakların araları geniş, Üzerine örtülen naylon su,kar tutar. Eğimi az. Kar yükü serayı çöktürür. Naylon rüzgarlı havada Lap lap oynar.
5. 10 cm karın ağırlığı (100mmx1kg= 100kg/m2) gibi büyük bir ağırlıktır. Akıtılmazsa sera çöker.
6. Montajı pratik değil gibi görünüyor. Birdolu kaynak işçiliği gördüm resimlerden.

Sonuç olarak bu kusurları giderecek bir yapı planlamanızı öneririm.

Saygılarımla. Kolay gelsin.

Not. Bu arada naylonu iplerle falan bağlamaya çalışmayın işe yaramaz.


Düzenleyen kgursan : 30-01-2010 saat 22:45 Neden: Tamamlama
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön