View Single Post
Eski 06-12-2006, 16:58   #4
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Gökçek: Büyük su sıkıntısıyla karşı karşıyayız
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara’daki barajlarda su seviyesinin düşmeye devam ettiğini belirterek, “Büyük su sıkıntısıyla karşı karşıyayız" dedi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek yaptığı açıklamada, barajlardaki su seviyesinin sürekli düştüğünü bundan dolayı da büyük bir sıkıntı ile karşı karşıya bulunduklarını belirterek, “Böyle giderse bir ay sonra kısıtlamalara ya da dönüşümlü su verilmesine başlayabiliriz" dedi.
Melih Gökçek, “Çok büyük ve dev bir sıkıntı" olarak nitelediği barajlardaki su sorununa değinerek, şunları kaydetti:
“Ankara’ya iki ayrı taraftan su geliyor. Günde yaklaşık 900 metreküp su alıyoruz. Bunun yarısını Kurtboğazı’ndan, yarısını da Çamlıdere’den alıyoruz. Kurtboğazı’nda şu anda kalan su 18 milyon metreküp. Kurtboğazı’nı besleyen, arkasındaki Akyar ve Eğrekkaya Barajları’nda da toplam 14-15 milyon metreküp su var. Buradan günde 400 bin metreküp civarında Ankara’ya su veriyoruz. Demek ki, sadece Kurtboğazı’nı düşünsek, su bitiyor.ö

“DÖNÜŞÜMLÜ SU DA SIKINTILI OLACAK"

Çamlıdere’de de su seviyesinin düştüğünü, motopomplarla su çekilmesi gerektiğini kaydeden Başkan Gökçek, “Şimdiye kadar başımıza gelen bir iş değil. Yeni motorlar koydurduk oraya. Ankara’ya suyu çekerek vereceğiz" diye konuştu.
Melih Gökçek, motopomplar aracılığıyla Çamlıdere’den Başkent’e en fazla 400-600 bin metreküp su sağlanabileceğini kaydederken, bunun su konusunda mutlak bir kısıntı anlamına geldiğini belirtti. En önemli sorunun, dönüşümlü su verilmesi sırasında yaşanacak zorluklar olduğunu ifade eden Gökçek, “Bir gün bir bölgeye su vereceğiz, bir gün vermeyeceğiz. Bir bölgeye su verdiğiniz zaman, alt kotlarda bütün vatandaşlar yükleniyorlar. Üst kotlara isteseniz de istemeseniz de suyu gönderemiyorsunuz. Bütün bu işi çözmek için elimizde de yeterince su yok. Bunların hepsini değerlendiriyoruz" dedi.

“YAĞIŞLAR BARAJLARA ULAŞMIYOR"

Gökçek, geçen yıl Gerede’den Kazan’a kadar olan bölgeye kar ve yağmurun yağdığını, Kazan’dan sonra kar ve yağmurdan eser kalmadığını, ancak Ankara’nın içine girildiği andan itibaren, kar ve yağmurla karşılaşıldığını ifade etti. Barajların bulunduğu bölgede yağışlarda büyük bir azalma olduğunu söylene Gökçek, “Sıkıntımız büyük" diye konuştu.
Gökçek, havaların böyle devam etmesi durumunda, Başkent’te en fazla bir ay sonra kısıtlamalı veya dönüşümlü su verilmesine gidilebileceğini kaydetti.

KOCAELİ'NDE DE KRİZ VAR
Kocaeli’nin Gebze ilçesinin içme suyu ihtiyacının karşılanması için İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresinden (İSKİ) su verilmeye başlandı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile İSKİ arasında yapılan protokol gereği Gebze’ye Ömerli Barajı’ndan su verilmesi nedeniyle Kocaeli - İstanbul sınırında tören düzenlendi.
Kocaeli ve Gebze Su Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdür Vekili Bahattin Yanık, törende yaptığı konuşmada, İSKİ ile yapılan protokol gereği Darıca beldesinin tamamına, D-100 Kara yolunun altında ve üstündeki bölgeler ile Beylikbağı, Cumhuriyet, Mimar Sinan mahallelerinin alçak kotta kalan yerleşim yerlerine su verileceğini söyledi.
Bugün itibariyle Yuvacık Barajı’nda 4 günlük su kaldığını, bunun barajı işleten şirket tarafından da teyit edildiğini ifade eden Yanık, bu nedenle Kocaeli’nin içme su ihtiyacının karşılanması için acil eylem planını devreye soktuklarını belirtti.
Halıdere, İhsaniye Kuzdere, Gölcük Avidere, Karakaya Suyu ile Gökçedere Barajı’nı Kocaeli’ye su verir hale getirdiklerini anlatan Yanık, şöyle devam etti:
"Yalova Gökçedere’den önce Karamürsel’e, ardından Gölcük’e, Yuvacık’taki duruma göre zaman zaman su veriyoruz. Bugün de burada açılan vana ile Gebze’nin yarısına su vereceğiz. Devreye soktuğumuz yerel kaynaklar ile 20 Aralık tarihine kadar su ihtiyacımızı garanti altına aldık." İSKİ’den Gebze’ye verilen suyun Yuvacık Barajı’nın durumuna endeksli olduğunu ifade eden Yanık, suyun bedelinin Tames Water şirketinden talep edileceğini bildirdi.
Alınan suyun bedeli hakkında bilgi veremeyeceğini vurgulayan Yanık, "Ancak Thames Water’den alınan sudan daha ucuz" dedi.
Yanık, şunları kaydetti:
"Gebze’ye gelen su arıtılmış içme suyudur. Tüketiciye kesilecek olan faturada tüketici aleyhine bir durum söz değil. Barajı işleten şirket İSKİ’ye ödenecek parayı kabul etmediği takdirde hukuk sürecini başlatacağız.
Barajdan yılda 142 milyon metreküp su taahhüdüne karşın 2004’de 111 milyon metreküp, 2005’de 121 milyon metreküp su aldık. Bu yıl ise hedefimiz 128 milyon metreküp.
Yuvacık Barajı’ndan yılda 142 milyon metreküp su alabilmek imkansız. Bu barajın depolama kapasitesi 52 milyon metreküp su ile sınırlı. Barajın hacmi çok küçük olduğundan ötürü İstanbul’da barajlar yüzde 70 kapasite ile doluyken bizde dibe vurmuş durumda." Konuşmanın ardından vana açılarak Gebze’ye su verilmeye başlandı.

Kaynak

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön