View Single Post
Eski 29-01-2010, 17:05   #6
Buladan
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-12-2009
Şehir: Antalya
Mesajlar: 22
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kalambaklı Mesajı Göster
TÜRKİYE'DE 85 MİLYON ZEYTİN AĞACI
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı verilerine göre zeytinyağı üretimindeTürkiye; İspanya, İtalya, Yunanistan, Portekiz gibi ülkelerle beraber dünyanın en büyük zeytinyağı üreticileri arasında.

Değerli dostlar, düne kadar zeytin ağacı yetiştirilmesini teşvik etmek için devlet faizsiz kredi veriyordu, yukarıda yazmış olduğunuz ülkeler kredi verilmesini bırakın zeytine kota koydurdular.
Boşuna kendinizi yormayın, ipler cambazların elinde,
Sağlıcakla kalın,
Sayın Kalambaklı,

Sanırım bu konuyu biraz daha açmak faydalı olacaktır. Özellikle de benim gibi zeytin yetiştirmeyi düşünen fakat bilgisi yetersiz, ama ilgisi fazla olan diğer üyeler için de; özellikle zeytin yetiştiren çiftçi, akademisyen gibi arkadaşların da bilgi paylaşımıyla katkıda bulunacağı bir başlık olup gider fikrindeyim ben. Ancak bu bölüm altında mı olmalı, yoksa "Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları" bölümünde mi olmalı bilemedim.

Aslında şunu sormak için başlamıştım yazmaya: "yeni tesis edilecek zeytinlik" diye bir söz geçiyor internette. Bundan kasıt tam olarak nedir acaba. Yani önceden 2 dönümü zeytin dikili olan 10 dönüm arazi satın almış bir kişi, arazisinin kalan bölümü için böyle bir teşvik alabilir mi?

Fakat sonrasında Resmi Gazete tebliğini okuyunca sorunun bir anlamı kalmadı.


Resmi gazetede yazan tebliğe göre Gemlik çeşidi için dönüm başına Standart 25 TL sertifikalı 50 TL; diğer çeşitle için ise Standart 50 TL, Sertifikalı 100 TL destek verilecekmiş. Ancak bu tebliğin 3. sayfasında 31/01/2010 tarihi mesai bitimine kadar ÇKS kaydının olduğu il/ilçe müdürlüklerine başvurması ve fidanların 2009 yılında dikilmiş olması gerekiyormuş. Bu da artık zeytin için teşvik yapılmayacağı sonucunu doğuruyor.

http://www.tugem.gov.tr/document/ser...l_destegi.html



Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Devletin bu yönde zaten teşvikleri var, değerlendirmede zaafları var dünya kadar üretici aldığı desteklerle zeytin bahçeleri kurdular zeytini verecek yer ve ya kuruluş bulamıyorlar.
Sayın Lilium,

Birçok alanda olduğu ve burada da değindiğiniz gibi değerlendirme, pazar yaratma ve reklam-satış gibi hususlarda zaaflar var; ancak daha üretimi arttırma başarılamamış, değil ki bu işin pazarlama safhasına geçilsin.


Yani arkadaşlar, eğer daha yeni bir bilgi yoksa ve okuduklarımı yanlış anlamadıysam, bırakın kotayı destek bile kesilmiş durumda. Şu halde ülkemiz zeytin üretiminin artması gerektiğini söylemek, bir dilekten öte gitmeyecektir malesef.


Son olarak bir de memleketimden insan manzaraları sunayım. Saçmalıklar komedyası gibi bizim hallerimiz.

Habere göre 2006 - 2007 döneminde bazı kötü niyetli kooperatif, firma ve şahıslar, İzmir, Kuzey Ege ve Bursa Orhangazi`deki fidanlıklardan aldıkları Gemlik zeytinini Güneydoğu Anadolu`daki çiftçilere sahte sertifikayla `Ayvalık cinsi` diye satmış. Bununla yetinmeyen fırsatçılar, sertifikaları çoğaltarak aslında olmayan fidanları dikilmiş gibi göstermiş. Bu yolla da haksız kazanç sağlanırken, çoğaltılan sertifikaların gerçek sahipleri mağdur olmuş.

Haber birçok sitede yayınlanmış, bunlardan birinin linki:

http://www.tumgazeteler.com/?a=3899092


Ne diyeyim; desteği verseler ayrı, vermeseler ayrı... Biz yine kaldık kendi yağımızla kavrulmaya sanırım.


Saygı ve sevgilerle

Buladan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön