View Single Post
Eski 27-01-2010, 22:19   #72
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Delimus Mesajı Göster
Kullanılan soba hakkında bilgi verebilirmisiniz ? Bende fideliğime eklemeyi planlıyorum.
Fidelik tünellerim 5.5m x 20m kaç adet koymalıyım vs.
Soru bana mı soruldu bilmiyorum. Ama cevaplayayım. Yalova da soba olayı ısıtma amaçlı olmaktan ziyade don dan koruma için kullanılır. Don olacağı akşamlar yakılır sabaha kadar serayı don dan korur. Soba: 2mm sactan bükülmüş 40 cm çapında, ve uaklaşık 1m yükseklikte bir silindirdir. Alt kısmında 10-a2cm yükseklikte ve 20 cm kadar genişlikte bir kül çıkarma ağzı vardır. Sobnın iç kısmında küllük ağzının üstünde 16mm demirden yapılmış çapı 35 cm olan yuvarlak bir ızgara ve ızgaranın oturduğu ve sobaya 3 noktada bağlanmış 5 cm demir çıkıntılar. Sobanın üst kısmında birboru çıkışı ve soba çapının yarısı kadar (ızgaranın rahat girebileceği) bir açılır kapanır kapak.

Izgara yerleştirilir, üzerine yanacağı süreye göre 25-60 kg. kolay yanan, kalörisi biraz düşük (Soma kömürü) doldurulur. Akşamdan tahta kuruluklarla üstten tutuşturulur, konulan kömür miktarına göre 5-8 saat sürekli yanar.

Üstten ilave kömür konulmaz!! Yandıktan sonra kapak açılmaz, Duman yaparsa kömür dumanı bitkileri tümden öldürür. Biraz dikkat ister. 100 m2 ye 1 soba yeterli gelir dondan korur.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön