View Single Post
Eski 25-01-2010, 07:47   #12
fskandemir
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 25-06-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 94
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nariçi Mesajı Göster
Ahşap setinin boya kokusu bir türlü bitmiyor. Solucan yaşamından uzman arkadaş yok mu? Etkilendikleri konular nedir acaba! Koku alıyorlar mı? Ses duyuyorlar mı? Işık hissettikleri kesin, dokunmada etkiliyor, kimyasal duyarlılıkları da vardır ama pozitif ve negatif etkilenmeleri hangi maddelere karşı olabilir.

Bu konuları bilen yabancı uzmanlar vardır muhakkak. Ben normal bir yatakda alıştırabilirsem devamında bunları da incelerim ama bilen olsada yeniden keşfetmesek.
>Kokudan olumsuz etkileniyorlar, hatta soğan sarımsak kokusundan kaçıyorlar. Ticari üretimde solucan-gübre ayırma yöntemlerinden bir tanesi.
>Gürültüden de etkileniyorlar.Kendilerini yüzeye atıyorlar.
>Kimyasal maddelerden özellikle de yoğun asitik bazik ortamlardan hoşlanmıyorlar. Ortalama ph 6-8 arası en ideal yaşam şartları.Aslında ph 7 yakalanırsa daha iyi olacak.

Solucan üretiminde daha öncede belirttiğim gibi çok detaylı çalışmalar yerine sadeliğe yönelmekte fayda var. İlk denemeler için en uygun ortam inek gübresi bunun bir adım sonrasında meyve sebze artıklarını rendeleyerek koymayı tavsiye ederim. Ancak RED WORM haricindeki ırkların çok fazla tüketimi yok.

Hafta sonu daha önceki mesajlarımda belirttiğim ve sonra bozduğum düzenekten bir miktar gübreyi temizledim. Tam anlamı ile gübreleşmiş ortamda çok az miktarda solucan bulunuyor hatta bulunmuyor. Eklediğim topraklar ise tamamen bir yuva olmuş durumda, ve solucanlar oraya sığınıyorlar.

fskandemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön