View Single Post
Eski 22-01-2010, 00:59   #31
kestaneci
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-01-2010
Şehir: BURSA
Mesajlar: 10
Bunlar,yüzeysel püüf noktalarıydı.Alacağın kestaneye baktığında aralarında,benzetmelerime kulak veriniz....damla şekli ya da armut şekli gibi olan varsa doğru yan tezgaha geçin.Bunlar ne soyulur,ne de soyulur.Öldürür sizi....

Bir de işten zevk almak lazım değil mi..Buldun kestaneyi (alırken bir taneyi dişleyin... Kesit yapmış olacaksınız iki parçaya içten bakın, kestane ile kabuk arası büyük damarlar olmasın.) eve gelir gelmez kaba döküp üstüne bir kestanenin lakınlığını geçecek şekilde su doldurun, suyun üstüne çıkanları hiç tereddüt etmeden atın çöpe. acımayın acınacak duruma düşersiniz. bu işi 3-4 kere karıştırarak yapın, sonunda çürük, senik, yaramazlardan kurtuldunuz.

gidin başka işlerinizle uğraşın. Yarın aynı vakitlerde gelin. Kaynayan suyla dolu küçük tenceremize yanlız soyacaksanız, 1 bilemedin 2-3 tane atın. burada suyun kaynamakta olduğunu unutmuyoruz. fokur fokur değil fıkır fıkır da değil arası.

ÖNEMLİ.kestane suya girip çıkması zaman olarak nasıl tarif etsem...he kızım emara girdiğinde 10 dak. demiş doktor amcası, bana dediğide istiklal marşının 10 kıtası yeter miydi. yeter demiştim, lakin yetmemişti bu ara 10 kıta, gençliğe hitabe ve sarı gelini 2 defa okumayla çıkmıştı. buradan esinleneyim size... 2 kıta düzden okuyun istiklal marşını. Al bir tane kaşık yardımıyla çabuk soy,(arkasından başla benim tercihim) işçiler sivri yerinden başlarlar, alışkın olanlar tabi ki. yoksa kırılır.

Bir püf daha,arkadaş baktın soyuluyor,bir iki bıçak ucuyla,hemen ötekini al, soduğunu koy kenara, çabukkkk, ikinciyi al soyulur muhakkak aynı cinsten kestaneyi yakaladıysan. baktın ilk aldığın soyulmuyor, uğraşma kazıma at geri, ötekini al, muhtemelen o soyulur. soyulmuyorsa 3.yü dene dicem ama sen gel iki iki yap bu soymayı, olmuyosa dedik ilk attığını tekrar dene.OLACAK RAHAT SOYUM.Lamıcimi yok.öte türlü kırılır tülbente bağlasan da.

Şurdan yola çık bir işçi günde 20 kilonun altına düşerse mal yatar, onu şoka buzhaneye götürürüz. yok 20 kilo gibi soyarsa hemen işlemek için bohça bağlamaya vereririz. Buradan sizin elinizin hızlılığına göre kıyas yapıp yetişmeyeceğine inanıyorsanız atın buzluk kısmına... (Abi,abla,anne,baba ne olur,atın buzluğa diyorum ya yanlış anlamayın beni çabukluğu vurguluyorum. Atma yahu kab dursun soyduğunu koy içine......)

Bunlar affınıza sığınarak yazılmışlardır. Saygılarımla

Bohça işine gelelim,evde yakında,yaşlılara sorunuz bebek nasıl kundaklanır diye,o vaziyette irilik ufaklığına göre 4 ya da 7 kestaneyi ilk ikisi kendilerine bakar gerisi sırtsırta gelir şekilde kundaklayın.İ ş burada biraz uğraştıracak bunu o kadar sıkı yapacaksınız bağlayacaksınız ki, masadan yere düşen kundaklar bozulmayacak...

şimdilik bağladığınızı da koyun dolaba, lakin gece 2'ye on var uykum geldi. Dolaptan çıkarır yaparız devamını...

görüşürüz.

kestaneci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön