View Single Post
Eski 21-01-2010, 14:41   #26
PlentyPlant
Ağaç Dostu
 
PlentyPlant's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-05-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 722
Saksılar ile ilgili yazma sözümü ancak yerine getirebiliyorum.
Amacım, modellerden herhangi birini yermek değil, sadece gözlemlerimi aktarmak. Aşağıda piyasada yaygın olarak bulunan üç plastik saksıyı görüyorsunuz.

Name:  saksılar.jpg
Views: 3893
Size:  20.6 KB

1. Bir numaralı saksıda üçgen şeklindeki 4 bombe ayak olarak kullanılmış ve delikler (bence doğru biçimde) ayaklar arasındaki çukurlara yerleştirilmiş. Ancak, bu bombeler, saksı içindeki çukurlar aynı zamanda. Verdiğiniz suyun bir bölümü deliklerden çıkarken, önemli bir bölümü bu dört ayak çukuruna doluyor ve bitki kökleri buralara kadar ulaşmışsa çürüme riskini artırıyor.
2. İki numaralı saksıda ayaklar çıkıntı halinde ve yüksek. Resimdeki çok delikli model genellikle üreticilerin tercih ettiği tip. Su havuzuna konduğunda bitki alttan suyu daha çok alabiliyor. Ayaklar yüksek, ayak araları daha geniş ve delikler daha havada durduğu için hem toprak daha çok havalanıyor, hem de saksıda biriken su ile teması çok daha az.
3. Üç nolu saksıda ayaklar çok alçak ve delikler küçük. Çok az bir suyun tabağa akması halinde bile tıkanıyorlar.

Benim bitkilerimin tümü 2 no'lu saksıda çok daha rahat ettiler. Diğerleri daha şık gibi duruyor ama belki de ben beceremedim bu saksılarda başarılı olmayı.

Bir de dekoratif toprak saksı sorunu var. Toprak saksı pek çok bitki türü için daha sağlıklı bir seçenek elbette. Fakat dekoratif olanlarının görüntüsünü bozmamak için genellikle alt ortasına büyük bir delik açıyorlar sadece. Dışı boyalı ve bazen sırlı olduğu için yeterince yanlardan nefes alamıyor gibi geliyor bana. Alttaki delik de tabakla öpüştüğü için, suyu dışarı yeterince veremiyor.
Pek çok yerde saksı içine çakıl taşları yerleştirdikten sonra toprak konarak ekim yapılması tavsiye edilir. Ben tersini yaptım. Çakılları tabağa koyup, saksıyı üzerine yerleştirdim. Böylece delik kapanmıyor ve hava ile toprak teması daha rahat oluyor.

Name:  saksı taşları.jpg
Views: 4253
Size:  35.1 KB

Kaktüs ve sukulentle ne ilgisi var, demeyin lütfen. Saksı önemli, hem de çok.

PlentyPlant Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön