View Single Post
Eski 18-01-2010, 11:21   #45
kürşad
Ağaç Dostu
 
kürşad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 949
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tuba Mesajı Göster
1-Simdi istedigim genisce bir saksida (deliksiz) durgun su kulturunde domates yetistirmek:saksiyi dezenfekte edip icine hava motorunun hortumlarini yerlestirsem; ustune besin eriyigimi dokup fidelerimi oturtsam olur mu?

2-Akan su kulturu olsa ben yine ayni saksiya besin eriyigi koymadan fideleri biraz yuksege koyup fazla suyun drene olmasini saglayacagim. Sonra besin eriyigimi saksiya koyacagim, bu suyun icine akvaryum pompasi koyup hortumu bitkilerin kokune cekecegim. Sonra zaman ayari yapip misal 15 dk araliklarla bitkiler sulanacak, fazla su tekrar drene olacak.

3-Benim anlamadigim bu iki sistem arasinda fark ne? Ben mi kacirdim konuyu
1- Doğru ancak sıvı seviyesini sabit tutmak için ya fideniz kapakla beraber su azaldıkça aşağıya inecek ya da üstten bir besin takviyesi ile eksileni tamamlayacaksınız. Unutmayın bitki köklerden aldığı suyun %98 ini yapraklardan dışarı atarak terleme yapar ve sıcak havada kendini soğutmaya çalışır.
2- Akan suyun birkaç çeşidi vardır sanırım bahsettiğiniz NFT sistemi yani besin çözeltisinin bitki köklerini yalayıp geçmesi. Bunda hava vermeye gerek yok ancak sirkülasyon sürekli olmalı.
3- Katı ortam (substrat)- Fazla çözeltiyi drene etmek için katı ortam kullanabilirsiniz. Bunda en ucuz yol dezenfekte edilmiş çakıllardır, perlit çok yosun yapıyor ancak uygulanabilir, zeolit de güzel bir seçenek, bunlarda zaman aralığı seçerek deneme yanılma usülüyle en doğru opsiyonu bulabilirsiniz. Fazla çözeltinin boşaltması doldur-boşalt denen başka bir sistemde de var ama bunda katı ortam olmadığı gibi nft ye benzeyen bir sistemdir.
4- Bundan başka fitil tekniği (tatile giderken evde kalan saksılar için ideal)
Aeroponik-Bitki köklerine çözeltiyi pülverize etme, gibi sistemler.

Burada en yarayışlı seçenek ekonomik olandan başlamaktır. Bu da en ucuz durgun su ile olabilir, bir hava motoru yeterlidir. Akan su sistemlerinde bir su pompası, diğerlerinde zaman saati drene olan çözeltiyi geri toplamak için ek bir sistem, en maliyetli malzemelerden olan katı ortamlar-cocopeat, torf, perlit, zeolit gibi materyaller.

Başlangıç için akvaryumculardan veya balıkçılardan strafor (köpük) kasalardan temin edebiliyorsanız, durgun suda 5-6 adet marul alabilir domatesi de kasanın boyutuna bağlı olarak dışarıya çapraz aaçtırarak 4 fideye kadar yetiştirebilirsiniz. kapağını falçata ile kesmeniz yeterli başka bir şey yapmaya gerek yok. İkinci kez ürün yetiştirmek için %5 çamaşır sulu çözelti yaparak dezenfekte yapabilirsiniz.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön