View Single Post
Eski 17-01-2010, 22:45   #71
çekirdek
Ağaç Dostu
 
çekirdek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 857
250 metrekarelik bina yapım hakkım var. Bunu tek katlı olarak kullanacağım.
Arazinin eğimi nedeniyle mecburen yükselti-bodrum üzerine oturacak.

İlk düşüncem tamamıyla taş yapmaktı.
Bahçe duvarları da taş olacağından bu fikirden vazgeçtim. Her taraf taş yığını olacaktı. Ve de pahalı.

Sonraki düşüncem bodrum bölümü taş, üst bölümü tuğla idi. Taş sütunlar üzerine oturtulmuş görüntüsü oluşacağından vazgeçtim. Çünkü binanın ön görünümünde duvardan çok pencere ve pencereler arası sütun var.

Şimdiki durumda ise; tamamını betonarme yapıp, yan duvarları ince çift tuğla yapıp, araya camyün koyup (müthiş yalıtım sağlıyor), iki ana kütleyi taş bindirme yapıp diğer bölümleri beyaz sıva düşünüyorum.

Taş bindirme sayesinde içte ve dışta hem istediğim bölümlerde taş görünümü sağlamış olacağım, hem de kimi yerler taş+tuğla veya taş+tuğla+taş olarak yine yalıtım sağlamış olacak. Diye düşünmekteyim..

Taş evleri çok seviyorum, ama eskilerini. Onca dolaştığım yerde (Birgi hariç) hiçbir tane yeni iyi bir taş ev dokusu göremedim. İstisnasız hepsi dünden bugüne eklemlenmiş, ben taklitim diye sesleniyorlardı. Hal böyle olunca da sonucundan memnun kalmayacağım bir yapıma girmek istemedim.

Şimdi, hepiniz karşı çıkacaksınız ama; taş evlerin yazın serin kışın sıcak tuttuğu biliniyor ya, ben tam tersini hissettim hep. Yaz günü taş evlerde geceleri sıcaktan uyuyamadığımı hatırlıyorum. Şimdi de taş evli bir arkadaşın evinde donuyorum geceleri.. Hay allah, ben mi yanılıyorum acaba??

Mesajlardan birinde bir arkadaş bir link vermişti; evlerine taş bindirme yapmaya başlayan fotolu yazı vardı bir blogda. Bulamıyorum onu. Hatırlayanınız var mı?

çekirdek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön