View Single Post
Eski 04-12-2006, 13:28   #1
fmt79
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
Bitki köklerini yiyen zararlılar (Manas, Kadılokması, Haziran böceği, Mayıs böceği)

Alıntı:
Bahçemi saran kadılokması (polyphylla melolontha) ile mücadele için duydugum herşeyi yaptım başaramadım yardımlarınızı bekliyorum
Ağaçlarda zararlı iki türü karıştırmışsınız galiba. Birisi Polyphylla fullo (Haziran böceği, Kadı lokması) diğeri de Melolontha melolontha (Mayıs böceği)'dır. Burada böceğin varlığı önemli olduğu gibi hangi bitkilerde zararlı olduğu da çok önemlidir. Ancak iki zararlı da Scarabeidae familyasından olup mücadeleleri ortaktır.

Bu iki zararlı ile mücadele oldukça zordur. Yılda iki dönemde kimyasal kullanmanız gerekecek. Kimyasala geçmeden önce yapılması gereken yetiştiricilik önlemleri var.

1. Ağaçların taç düşümündeki bütün yabancı otları imha edin. Mekanik olarak (el ile çekerek **** bir alet ile kazarak) uzaklaştırın.

2. Sonbaharda ağaçların etrafındaki toprağı (köklere çok yaklaşmadan) 20-30 cm derinlikte sürün (Larvalar ölürler). İlkbaharda ise (Mayıs ayında) toprak 15-20 cm derinlikte işlenmeli (larva ve pupalar ölürler).

3. Haziran-Temmuz aylarında saat 20:00-22:00 saatleri arasında ergin uçuşları en yoğun olmaktadır. Bu dönemlerde mümkünse bahçede bir ışık yakarak (ampul, **** balkon lambası) erginler yakalanıp imha edilmelidir.

Kimyasal mücadele:
Yılda iki kez (ilk bahar ve sonbahar) ilaçlaması gerekir. Ancak esas önemli olan ilkbahar ilaçlamasıdır.

Endosülfan %32,9 WP etkili maddeli herhangi bir pestisit kullanabilirsiniz. Markası önemli değil. Yalnız bu pestisitten metre kare toprak alanı için (sadece ağaçların taç iz düşümünü ilaçlayacaksınız) 8 g kullanacaksınız. Yani 4 metre kare toprak alanı varsa bir ağaçta onun için 4x8=32 g kullanacaksınız. Burada önemli olan bu kadar insektisitin toprağın 20-30 cm derinliğine inmesidir. Su miktarı size kalmış. Bence küçük bir ağaç için 2 kova (20 L) su yeterlidir. Ama sizin gözlemleriniz farklı ise suyu kendiniz ayarlayın.

İlkbahar ilaçlamasını Mart ayında, Sonbahar ilaçlamasını ise Eylül ayında yapmanız gerekiyor.

fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön