View Single Post
Eski 04-12-2006, 08:11   #25
mehmetaliozkara09
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-12-2006
Şehir: Aydın/Karacasu ilçesi
Mesajlar: 27
Zeytin yetiştirme, yetişmiş zeytin ağacını verime çevirme

Merhaba arkadaşlar .
Benim zeytin maceram yaklaşık 8 yıl öncesi başladı
Her yıl bölge olarak alıştığımız ve küçük yaştan itibaren tükettiğimiz zeytin yağını 1 yıllık yağı bir başkasından satın almaktaydım. Yaşadığım Kasaba aynı zamanda çocukluğumda geçtiği kasabadır. Nüfusu 6 bini geçmeyen ve herkesin birbirini tanıyıp selamlaştiğı bir yer olup doğası ve havası iyidir. Büyük şehirlerin karmaşasından uzak ve sakin ve monoton bir yerdir.
Girişte bahsettiğim gibi 8 yıl önce bir başkasından 4 dönüm yeri satım aldım. niyyemi her yıl zeytin yağı almaktansa küçük bir zeytin bahçesi almak daha uygun ve memur olduğumuz için mesaai sonrası ve hafta sonları zamanımı geçirmekti amacım. 4 dönüm içinde(sonradan öğrendiğim) Ak delice üzerine aşılanmış yaklaşık 30-50 yıllık yerli adıyla 45 adet topan Zeytin ve 55 adet Tirilye ağacı vardı. Bu ağaçlar benden önceki amcanın yaşlı olması nedeniyle zeytin ağacını bakamamış ve o yüzden satmış, her neyse alan satan hayrını görsün dedik ve biz yıl kasım aralık ayında 100 ağaçtan 450 Kğ zeytin topladık ve kendi yağımız oldu 145 Kğ zeytin yağı.(çok sevindik)
Zaman içerisinde bu yaşlı ağaçları bakımı, gübrelenmesi ve şırlama sulama 2200 Kğ yeşil zeytin sattım. Bunlar içindeki çekirdek çıkarılarak badem veya kırmızı biber yapılıp satılıyor. geriye kalan küçük ve Yağlık olarak kalan zelytiniden 1200 Kğ zeytin toplayıp yağını alıyorum . Şimdilik hoşcakalın gerisini sonra yazacağım .

mehmetaliozkara09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön