Konu: Nergis
View Single Post
Eski 03-12-2006, 20:59   #1
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Question Nergis

Bu soğanlar bizim yerli soğanlarımız. Gittikçe de üretim azalıyor. Sebebi soğan sineği ve nematod.Soğan sineği, soğanın dibine yumurta bırakıyor, sonra da bu yumurtadan çıkan larva soğana zarar veriyor. Zararlı o kadar hızla yaygınlaştı ki çok üretici üretimi bıraktı( Üretici sayısı neredeyse yarıya düştü).Bunun yanında bir o kadar da nematod problemi var. Yetiştiricilikte uyulması gereken modern kültürel işlemler de yapılmadığı için üreticilik azalıyor. Çiçekler hasat edilince soğanlar tarlada öylesine bırakılıyor oysa sulanması gerek ki yumru gelişsin ve üresin.

E.Ü. Ziraat fakültesi bahçe bitkileri bölümünde süs bitkileri yetiştiriciliği ana bilim dalı, Karaburun ve Mordoğan'da nergis yetiştiriciliğini geri döndürmek için proje sürdürüyordu. Sonuçlar çok olumluydu ve sağlıklı soğanlar elde edip bunlarla teknik olarak nasıl üretim yapacağını, üretici bire bir öğrenmiş oluyordu. Umarım bu çabalar üreticileri geri döndürür.Alışageldikleri gibi değil de teknik olarak üretim yaparlarsa bu çiçeği kaybetmeyeceğiz.

Bu mevsim nergislerin başladığı zaman. Hele Aralık ayı, Karaburun, Mordoğan gezisine gidenlerin kokudan başı döner .Bu dönemde İzmir'e yolu düşenler mutlaka gezi programına almalı.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön