View Single Post
Eski 05-01-2010, 17:36   #34
Kiraz
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Üzüm sirkesi

Son senelerde oldukça sirke kullanır oldum; yemekte, temizlikte, bulaşık makinesinde, soğuk algınlıklarında (gargara için), ... Temizlikte kullandığım çok umrumda değil ama yiyecek olarak alındığında "ne olduğunu" bilmenin rahatlığı başka.

Forumdaki tarifleri okudum, özellikle Sn. Halil Önen'in cesaret verici açıklamalarından sonra denemeye karar verdim. Zaten korkacak bir şey yoktu, küçük kavanozlarda deneyecektim

Bütün denemeler oda sıcaklığında ve loş ortamda yapıldı.
İlk denememi, çocuklara katı meyve sıkacağında sıktığım üzümün posalarıyla yaptım. İçine çok az su dışında bir şey katmadım. Kavanozun üzerine tülbent kapattım, sanırım yeterli havalandıramadım, beyaz yuvarlaklar oluştu (çiçeklenme), devam etmedim döktüm.

İkinci denemede, bir salkım siyah üzümü elimle ezerek küçük bir kavanoza koydum, çok az su ve bir çay kaşığı hazır üzüm sirkesi ilave ettim, tuz koymadım. Üzerine çok ince gözenekli süzgeç koyup günde bir kez kavanozu çalkaladım.

Üç hafta sonra posayı süzdüm, inanılmaz güzel bir renk ve koku olunca şarap mı yapıyorum yoksa diye düşündüm. İki hafta daha dışarıda beklettim, tekrar süzüp kapalı kavanozda buzdolabına koydum. Yine de sirke kokusundan daha güzel bir koku alınca tekrar dışarı çıkarıp bir kaç gün daha hava almasını sağladım. Bu akşam baktığımda güzel bir sirke kokusu vardı, suyu az olduğu için rengi koyu ve tadı keskindi.

Süzülmesine rağmen her hava aldığında üzerinde sirke anası oluştu, tekrar süzüp kapalı kapta buzdolabına kaldırdım.

Kavanozdaki daha önce süzülmüş sirke
Name:  sirke3.jpg
Views: 32448
Size:  41.9 KB

Sıvının yüzeyindeki oluşum (sirke anası-mayası)
Name:  sirke4.jpg
Views: 25325
Size:  37.4 KB

Sirke anası-mayası
Name:  sirke2.jpg
Views: 27207
Size:  25.9 KB

Kapaklı kavanoza alınan sirke (süzgeci tıkayan sirke mayasını görene kadar, sirkenin yarısı tezgaha döküldü )
Name:  sirke1.jpg
Views: 23018
Size:  49.0 KB

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön