View Single Post
Eski 05-01-2010, 14:34   #82
Dogasever
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Yukarda çeivirsini yaptığım sayfa hakkında benim yorumum:

Anaerobik fermentasyonda çıkan gazlar fermentasyonun türüne bağlı olarak CO2 veya H2 dir ya da iki gaz birden de çıkabilir. (Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Fermantasyon)

Çöp suyu üretiminde ozon çıktığını zannetmiyorum. Diyelim ki ben yanıldım ve bir şekilde ozon çıktı. O zaman da zaten çıkan ozon yeryüzü seviyesinde ozon olacağı için (stratosfer düzeyindeki ozon tabakasıyla hiç ilgisi yoktur!) insanlar ve bitkiler için zararlıdır. Bunun zararlarını Ayrı bir mesajda anlatacağım

Bu ozonun atmosferde 50 km yukarıya çıkarak bizi zararlı UV ışınlarından koruyan ozon tabakasına katılması da mümkün değildir. Çünkü bu mümkün olsaydı bazı sıcak yaz günlerinde havada ozon kirliliği yaşanmaz, Araba egzoslarından çıkan NOx ve VOC’nin tepkimeye girerek oluşturdukları ozon hemen yükselir ve bu yararlı ozon tabakasına katılırdı. Halbuki durumun böyle olmadığını ve TV'de hava durumunda, yazın sıcaklarda ozon kirliliğinin de verildiğini biliyoruz! Ayrıca bunun mümkün olmamasının bir diğer nedeni de, stratosferdeki ozon tabakasının altında düşey karışma olma olasılığını sıfıra indiren soğuk bir atmosfer tabakası da bulunmaktadır ki gravitasyon farkıyla gazların birbirlerinden ayrışmasını olanaksız hale getirir. SAdece ve sadece stratosfer tabakasının üzerinde UV ışınlarının etkisiyle ısınan atmosferde, gravitasyon farkına dayalı ayrışma söz konusu olabilmektedir ki, bu bölgede zaten gaz çok azdır. İyi ki, stratosferin üst ve alt tabakaları arasında karışma olmuyor yoksa, startosferin üzerine çıkıcak herhangi bir kirletici gazın doğuracağı sonuçlar çok ciddi olurdu. Sanıyorum bu da, doğanın veya Allah’ın bir sigortası!

Ayrıca, eğer ozon oluşuyorsa, fazla yükselemeden havadaki kirlilik (havadaki tozlar ve bakteriler) tarafından kullanılacağını düşünüyorum. Bu yüzden bulutlara ulaşması bana mümkün gibi gelmiyor.

Bulutlardaki ağır metallerin nasıl temizlendiğini (tabii buna temizlenmek denirse!) bugün iyi biliyoruz. Ağır metaller, bulutların içinde ilk su damlacıklarının çekirdeklenmeleri için düşük enerjili çekirdek noktalarını oluşturuyorlar ve yağmur damlalarıyla birlikte yeryüzüne inerek toprağı kirletiyorlar.

Ayrıca, yukarda bahsedildiği gibi NO2 veya CO2 ile tepkimeye girmesi ve NO3 ve CO3’e dönüşmesi olasılığı da yok denecek kadar az. Çümkü eğer ozon oluşuyorsa, atmosferdeki kirlilik tarafından kullanılacaktır ve aslında NO2 ve CO2 ile tepkimeye girebilmesi için bu gazlarla buluşması olasılığı teorik olarak çok düşük. Atmosferdeki gaz konsantrasyonlarına bakacak olursak, NO2: 0,02 ppm ve CO2: %0,033. Kirliliğe karşı afinitesi (tepkimeye girme isteği de diyebiliriz buna) yüksek olan bir gazın (Ozon gazı) un atmosferde bu kadar düşük konsantrasyonlarda bulunan CO2 ve NO2 gazlarıyla buluşup söz konusu tepkimelere girme olasılığı, benim bu yaşımda (47) ve bu 95 kiloluk gövdemle Dünya Atletizm Şampiyonasında 100 metre koşusunda dünya rekorunu kırma olasılığımdan daha düşüktür.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön