View Single Post
Eski 05-01-2010, 12:48   #75
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sayın Sarıcan,
Öncelikle geçmiş olsun diyorum. Aslında bende enzimlerle ilgilenmeye bu foruma üye olduktan sonra başladım ve oldukça yeni sayılırım. Sizin uğraşılarınızı takdir etmemek elde değil.
Sorularım sadece bilgilenme amacına yönelikti. EM'nin bir ticari ürün olmasından dolayı daha bilimseldir şeklinde bir yaklaşımım olmadı. Sadece fermantasyona neden olan başka maddelerde kullanılabilir mi veya süreç nasıl hızlandırılır şeklinde öğrenme isteğimdi.
Ben aslında basit bir akıl yürüttüm. Amacım laktik asit veya hızlandırıcı etki gösteren katalizör görevi gören başka bir madde olabilir mi diye tecrübesi olanlardan, eğer varsa yaralanmaktı. Nitekim Meyvelitepe henüz denemediğini söyledi. Aslında deneme amaçlı 4 şişe hazırlanıp denenebilir. Bunlar:
1- Taze meyve, sebze karışımı ve kahverengi şeker (veya melas).
2- Taze meyve, sebze karışımı, kahverengi şeker (veya melas) ve laktik asit.
3- Taze meyve, sebze karışımı, kahverengi şeker (veya melas) ve sitrik asit.
4- Taze meyve, sebze karışımı, kahverengi şeker (veya melas), ekmek mayası ve sitrik veya laktik asit.
şekinde olacak.
Eğer taze meyve ve sebze kullanılırsa bunların içilmesinde de sakınca olmadığını düşünüyorum. Çünkü, zeytin tatlandırma olsun, turşu olsun veya kefir benzeri mayalı içecekler hep bu maddelerle hazırlanıyor diye biliyorum. Ancak amaç burada içecek yapmaktan ziyade bu dört sıvıyı aynı ortamda yetişen 4 farklı bitkiye uygulayıp gelişimlerini izlemek daha iyi bir sonuç verir diye düşünüyorum.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön