Konu: Solucanlar
View Single Post
Eski 05-01-2010, 07:22   #30
epsody
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Sayın Arkadaşlar, solucanlar konusunun bir uzmanı olarak sizi solucanlar konusunda, saksıdaki solucanların bitki köklerine yaptıkları etkileri açıklıyarak, bilgilendirmek benim için büyük zevk olacak.

Arkadaşlar senelerdir saksıda çiçek yetiştiren insanlarımız, solucanların saksılarındaki çiçeklerinin köklerinde gördüklerinde çiçeklerinin gelişmediğini, kuruduğunu söylemişler, fakat solucanların geniş toprakları bırakıpta bu dar mekanlarda yaşamanın doğanın bir kuralı olduğunu kabul etmemişler, solucanda bu sınırlı dar mekanda yaşamanın sırlarına vakıf olarak hayatını sürdürme çabalarının bir nişanesi olarak bitkilerle ortak yaşıyarak hayatını sürdürmüş, lakin bitki sahiplari bitkilerini yeterli besleyemediklerinden verilen besinler saksıdaki iki canlıya yeterli gelmediğinden doğanın güçlü olanı tutmasından dolayı bitkilerin saksılardaki yaşamı sekteye uğramıştır.

Bizler akıllı varlıklar olarak gereken tavrı koyarsak bu canlıları saksı içinde beraberce yaşatabiliriz, bizim burada yürüteceğimiz mantık şöyle olmalıdır, bitkinin sahibi tarafından saksıya konulan besin maddelerinin nasıl oluyorda birisinin lehine olarak işlediğini bulmaktır, olaya saksıdaki bitki tarafından yaklaşınca göreceğizki, bitki topraktaki besinleri alabilmek için bir çaba sarf ederken köklerinden bir sagı ve enzim salar bunun sebebide bitki köklerinden alacağı besini emebilmek için önce onu bu salgıda eriterek kök hücrelerinden geçecek forma sokmaktadır.

Lakin ayni ortamdada komşusu solucan yaşamaktadır, enzim ve salgılar la bitki tarafından ön sindirimi sağlanmış olan bu bitki besinine solucan talip olmuş, bitkinin köklerinden emilimini sağlayana kadar solucan bunları gasp edercesine el koymuş bitkiyi bundan mahrum etmiştir.

Bu işlem saksı toprağındaki besin maddelerinin alımı boyunca sürüp gider saksı toprağındaki besin maddeleri tükenince bitki topraktan yaşımı için besin sağlıyamazken solucan toprağın içinde kendine besin meddeleri bulmakta zorlanmaz, bizlerde saksıdaki bitkinin durmunun faturasını solucanlara keserek işi solucanlerı saksıdan def ederek kurtulacağımızı sanırız.

Bu solucanların tahliyesini toprağa yapabilirsiniz, ama kimse saksında bir daha solucan olmayacağı garantisine sahip değildir. Ancak solucanın saksıdaki zararlarından kurtulmak istiyorsak, solucanları saksıda besleme başırısını gösterdiğmizde bu sorun bitecektir.

Nedir bu yöntemin cevabı derseniz, saksının altındaki tabağa solucanın sevdiği çürüntülerden, sıvı eriyiklerden sunmaktır. Tabii saksının üstünden değil, altına bırakılacak, üstünden de fazla sulama yapılmıyacak.

Solucanları bu yöntemle beslersek solucanlar da bizim saksımıza zarar vermeden faydalanarak gübrelerini bırakacaklar. Böylece saksımızdaki bitkilerimizi daha doğal yetiştrebiliriz.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön