View Single Post
Eski 30-11-2006, 14:37   #44
saka
Ağaç Dostu
 
saka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-05-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 378
Haklısınız, zaten bitkilerin boğum aralıklarında aldıkları ışığın sperktrumu ve fotoperyod süresinin etkin olduğu söylenir (Mesala mavi ışık boylanmayı teşvik eder ve boğum araları açılabilir). Elbette bu söylediklerim genel geçer bir kaide gibi söylenemez, bitkilerin talep setleri yeri geldiğince çok özel ve farklılıklar arzetmekte.

Ben aslında zaten birazda buradan hareketle, bonsaicilere bir destek olarak yapay ışıktan faydalanabileceklerini düşündüğümü söyledim. Kalın bir gövde için veya kök gelişimini artırmak için farklı spektrumlu lambalardan destek alabilirsiniz diye düşünüyorum. Tabii konuya hormon mantığı ile yaklaşmıyorum
ancak güneş ışığının bünyesinde bir kompozisyonu olduğunu bu kompozisyonda yapacağınız seçici bir eliminasyon ile aynı bahsettiğiniz sardunyalarda olduğu gibi bonsailerinize ışıkla farklı form kazandırabilirsiniz. Tabii konu hormon mantığı ile anlaşıladabiliyor ancak benim asıl söylemek istediğim ışığın bitki kütlesine kazandırdığı bir form olduğunu bilmek lazım. Bu belki boğum aralıklarında kendini gösterir, belki gövde kalınlaştırmasında, belki de kök gelişiminde... Oraları bilemem, sizin ilgi ve heyacan alanlarınız.

Keşke imkan dahilinde olsa ve bir ardıcın biri mavi diğeri sarı ışıkla desteklenmiş az güneş alan bir ortamda 2-3 yıl sonraki gelişimlerinin ne kadar farklılık sergileyeceğini gösterebilecek bir düzenek oluşturabilsek. Şaşırtıcı sayılacak biçimde, farklı formlarda bitkiler şekilleneceğini hayal etmenizi isterim.

saygılarımla,

saka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön