View Single Post
Eski 30-11-2006, 13:04   #42
saka
Ağaç Dostu
 
saka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-05-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 378
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fmt79
Aklıma birşey takılıyor, yaz aylarında kocaman bir balkona küçücük bir saksı bitkiyi koyarsak, doğrudan ve dolaylı (etraftan yansıyıp gelen) güneş ışığı miktarı çok oluyor ve bitki fazla sıcağı maruz kalıyor (varsayım ******). Bu olabilir mi?

Doğal ortamda bitki bitkiye gölge yapar, toplam ışık miktarı azalır. Ama balkonda bir bitkinin bunu yapma şansı yok.
Bu düşüncenizde haklı olma ihtimaliniz yüksek. Bundan daha fazla emin olmak için, sözkonusu bitkinin doğadaki ışık koşullarına bakmak, konu hakkında daha fazla ipucu verecektir. Ancak, ben neden haklı olabileceğinizi şöyle bir düşünce ve bilgi ile destekleyim. Tropik kuşaklardaki ekosistemlerde veya Amazonlar'da bitkilerin güneş ışığı konusunda nasılda rekabet içinde olduklarını biliyoruz. Her sabah bu ekosistemlerde gün doğumu ile neredeyse bir pistte start verilmiş at yarışı gibi atlar hep birbirinin önüne geçmeye çalışıyor. Yüksek bitkiler sürekli aydınlık için rekabet ediyorlar, en yukarıya ulaşan en çok faydalanıyor. Böyle bir ekosistemde haliyle bazı bitkiler zaten gölgelik alanda gelişebilecek şekilde evrilmiş durumdalar. Bu bitkiler genellikle morfolojik olarakta bodur bitkiler oluyor, toprağa yakın oldukları için fazla sıcaktanda hazzetmiyorlar. Oradan buradan kırılan ışıklarla gayet güzel geçinip gidiyorlar. Adeta güneşe koşan bitkilerden faydalanarak elde ettikleri ışıksız (buna gölgelik diyelim) ortamda en güzel gelişiyorlar.

Genellikle fazla ışık görmeyen bitkiler fazla sıcaklıkta da iyi gelişemiyorlar. Düşündüğünüz gibi Sn. Sule'nin tecrübesi aslında aydınlığın dolaylı bir sonucu olarak uzun süre bitkiyi pek istemediği sıcaklık koşullarında bırakıp bırakmadığı ile de ilgili olabilir. Fazla aydınlık malum, aynı zamanda fazla sıcaklık demek!
Heleki gölgesi pek olmayan bir balkonda bu bir soruna dönüşüyor olabilir.

saygılarımla,

saka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön