View Single Post
Eski 28-12-2009, 23:24   #9
Sarıcan
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Sayın Sındırgılı,

Bir haftadır kahverengi şeker arıyorum. Dökme olarak bulamadım. Küçük pakettekilerde çok pahalı geldi bana.

Konu benim içinde yeni, pekmez olur deyip yanlış başalamayalım bence. Pahalı da olsa ilk başlangıçı kahverengi şekerle yapacağım. Gerçi melasla olabildiğine göre pekmezle de olur gibi geliyor ama yine de tarife uyalım derim.

Prinç yıkama suyunu fermente edip Laktik asit bakterisi elde etmede kullanıyorlar. O konu enzimden ziyade ticari EM (Etkin Mikroorganizmalar) ' e alternatif olarak bukaşi kovalarında soğuk kompost u aktiflemek için kullanıyorlar. Ben bu adresin linkini verip Bokashi konusuna müdahil oldum diye tartışma çıktı. Mesajlarımın çoğu silindi.

Ticari EM konusunda bir şey söylemek istemiyorum. Ticari bir markadır ama Bukaşi veya Bokashi bir ticari marka değil, Japonca' da Organik Evsel atıkların oksijensiz ortamda fermente edilmesini anlatan bir teknik terim. Benim internetten yaptığım araştırmalarda Bokashi yapmak için ticari EM kullanmak gerekmiyor, kullanırsanız zaten adına EM Bukaşi diyorlar.

Bu yüzden evlerde amatör olarak soğuk kompost yani BOKASHI yapmak isteyen arkadaşların önünü kesmemek lazım. İnsanlar pahalı malzemelere mecbur kalmadan evde kendi yapabilecekleri ucuz Bokashi Kovalarında ucuz fermentasyon başlatıcılarla bu teknolojiyi tanımaları lazım. Hatta gerçekten arıtmada etkisi oluyorsa, sivil örgütlenmelerle kirli atıkların arıtılması için her eve bir Bokashi kampanyası açılmalı.

Hiç bir şey bilmiyorsan yap evde Bokashi Kompostunu suyunu kanalizasyona boşalt, nasıl olsa bir yerleri arıtarak gider. Artanı bahçede ki toprağa karıştır. Ne zararı var, evden daha az çöp çıkacak, daha az çevre kirlenecek. Enzim konusunu da bu konuda araştırma yaparken keşfettim. Bu metod Bokashi' nin akrabası gibi bir şey. Bokashi' de sıvı olsun istenmiyor, enzimde tamamen su içinde. Kullanılan bütün malzemeler aynı. Kullanım yerleri aynı. O zaman bu kadar tartışmaya ne gerek vardı diyesi geliyor insanın.

Kadıköy toplantısında tanışmıştık hatırlarsan. Meslekten bir arkadaşımın sesime kulak vermesine sevindim. Bir haftadır merakla bekliyordum. Evde Bokashi kovası için en basit uygulama Yoğurt Kovası uygulaması. Ama 20 litrelik kova ile yapmak lazım. Bu arada internette normal kovadan Bokashi kovası yapımı ile ilgili bir döküman ve video bulmuştum. Onuda paylaşayım sizinle.

http://www.youtube.com/watch?v=gFlh5yPGJJo&NR=1

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Sarıcan : 02-01-2010 saat 15:06 Neden: video ekleme
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön