View Single Post
Eski 26-12-2009, 23:48   #78
incikarsan
Ağaç Dostu
 
incikarsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-05-2008
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 130
[QUOTE=yaylaboztaş;551426]Hepinizin keyfi daim olsun arkadaşlar. Çok meraklısı olduğum bir konu.

Umarım ve dilerim ki biz uzaktakiler de bu keyiften payımıza düşeni alırız.
Tabii en çok senden yardım bekliyorum, bilgilerini paylaşırsan, ben de
pişirme ve size ikram etme adına söz veriyorum.


Sevgili Yayla,

Bu toplantida mantarlarla ilgili cok onemli seyler ogrendik.
sirasiyla aklimda kalanlari yazmaya calisayim.

1) Mantarlar 2ye ayrilir.

a)makro mantarlar
b)mikro mantarlar

Makro mantarlar da 3 e ayrilir.

a)oldurucu mantarlar
b)zehirli mantarlar
c)yenilebilir mantarlar.

Oldurucu bir mantari yiyen bir kimse herkesin zannettigi gibi hemen olmuyor, en erken bir hafta sonra oluyormus.Zehir karacigeri ve bobrekleri devre disi birakiyormus.

En zehirli yilan isirmasinda dahi zamaninda hastahaneye ulasilirsa panzehir kullanilarak kurban kurtarilabiliyormus ama oldurucu mantar yiyen bir kisi boyle bir sansa sahip degilmis. Cunku mantarin panzehiri yokmus.

Jilber hocanin arkadasi ve oglu mantardan zehirlenerek hastaneye kaldirilmis,cocuk az yedigi icin uzun zaman cok kotu gunler gecirdikten sonra kurtulmus,arkadasi kurtulamamis.Isin ilginc yani birinci haftanin sonuna dogru doktorlar hastanin iyiye dogru gittigini gorunce tedaviyi kesip,serumu cikartmislar.Ertesi gun hasta ani bir soka girmis ve olmus.

Yenildikten 3 hafta sonra olduren 3 ay sonra olduren,5 ay hatta 20 yil sonra olduren mantarlar varmis.

Tabii bu kadar uzun yil sonra olume sebebiyet veren mantarlar, insanlar arasinda zehirsiz diye bilinen bazi mantar turleri.

Jilber Hoca bu turden mantar alan birine "Aman bu tur zehirlidir yeme"demis.Adam da "Ben her zaman yiyorum ,birsey olmadi " demis. Jilber Hoca da " Bobreklerini bitirir bu mantar" demis. Adam da "Abi bu zaten bizde aile hastaligi birsey olmaz" demis.Adamin ailesini mantar sondurmus,adam hala uyanmamis.

Onbes yil oncesine kadar zehirsiz diye bilinen ama artik zehirli oldugu kanitlanmis,ancak hala pazarlarda satisa sunulan ve alici bulan mantarlar var.

Jilber Hoca pazarlardan kesinlikle mantar alinmamasini,ancak gida muhendisi bulundurmak zorunda olan cok buyuk marketlerden mantar alinabilecegini soyledi.Benim bu gida muhendislerinin bilgilerine hic guvenim olmadigi icin buyuk marketlerden de almaktan cekinirim.

Jilber Hoca "yurt disindaki yetkim burada olsa 30 sn. de pazardaki bu tezgahlari kapatirdim" dedi.

Yenilebilir bazi mantarlarin bir de zehirli ikizilerinin bulundugunu, Uzmanlarin bile mantarlari zor ayrdigini soyledi.Ayrica 48 saat icinde yenmeyen mantarlarin da zehirli mantara donusecegini ilave etti.

Simdi gel de mantar ye.....

incikarsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön