View Single Post
Eski 26-12-2009, 20:31   #10
Cumhur Tonba
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ajanse1978 Mesajı Göster
Sn.Cumhur Tonba,

Silaj büyükbaş hayvanlar ve mısır ile özdeşleştiriliyor. Bildiğim kadarıyla mısır silaj ının ülkemiz şartları için bazı eksileri var. Örneğin mısır silajının proteğin içeriğinin diğer silaj lara göre az olması. Ayrıca mısırın sulama gereksinimi olması da bir eksi bence.
Sonbahar da ekilen sulama ihtiyacı olmayan protein karbonhidrat oranının oldukça iyi olduğu tahılların silajı yapılması daha iyi olmazmı ? Amerika nın şartları mısır silajı için daha uygun olabilir. Biz ekipman ve uygulama olarak onları taklit etmek zorunda değiliz. Bu konuda düşünceniz nedir acaba ?

Ayrıca silaj ın Saanen keçileri için uygulanması hakkında bilginiz varmı ?

Teşekkürler
Sayın ajansel. Silaj tüm yeşil aksamlı bitkilerden yapılabilir. Mısır'ın ilk akla gelmesinin sebebi doha kolay yapılması, birim alanda daha çok verimli olması, ikinci ürün olarak ekilmesi gibi avantajları sıralanabilir.

Baklagil ilavesi dışında mısır silajının protein içeriği üre vb. bileşiklerin ilavesi ile (% 0.5) problem olmamaktadır. Atılacak miktarın iyi ayarlanması gerekir.

Koyunlar alıştırmak koşulu ile silo yemini severek tüketirler. Bu hayvanlar için silo yeminin erken biçilmiş yeşil ottan hazırlanmış olması daha büyük önem ifade eder. Böyle bir yemi koyunlar kuru otla karıştırmak suretiyle günde 1-1.5 kg, yalnız olarak da 6 kg’a kadar tüketebilirler. Yavrulu koyunlara verilecek günlük miktarı, diğer yoğun yemlere de yer vermek amacıyla, 3-4 kg’ın üzerine çıkmamalıdır.

Tabii ki büyükbaş ve küçük baş hayvanların beslenmesinde hayvanların o anki durumuna göre ihtiyacı olan enerji ve protein ihtiyacını dengeli bir şekilde kesif yem, kaba yem ve silaj ile ayrlamayı unutmamalıdır. Silaj yem verilmeye yavaş yavaş, alıştıra alıştıra (Hergün silajı biraz arttırarak) maksimum yiyebileceği kabasiteye çıkarılmalıdır.

Yukarıda yazılı olan mesajları inceleyecek olursanız daha iyi anlaşılacaktır.
Saygılarımla.

Not: Şu anda bile maallesef saman yem olarak kullanılmaktadır. Meralarımızın durumu hiç iç açıcı değildir. Diğer etkenlerde araya girdiğinde hayvancılığımız yok olma çizgisine doğru hızla yaklaşmaktadır. Hele küçük işletmelerde. Ahırdaki hayvan nakit para gibi olduğundan, bu ekonomik sıkışıklıktaki çiftçilerimiz ara ara hayvan satışı ile ekonomisini dengelemeye çalışmaktadır. En sıcak örnek: Ben şu anda yaşadığım köye geldiğim zaman büyük baş hayvan miktarı 800, küçük baş hayvan miktarı 1000 kadardı.

Şu an köyümüzde yaklaşık 300 büyük baş ve koyun besleyen iki aile kaldı. Hayvan miktarı genelde %70 oranında azaldı.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön