View Single Post
Eski 28-11-2006, 12:32   #27
turunç
Ağaç Dostu
 
turunç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,032
Sevgili çiçeksever; menekşenin yaprakları tüylüdür. Ellersen zarar görür ve tepki verir. Çünkü o tüyler onun için çok önemlidir: Ben yaprakların yaşlandığını tüylerinin kahverengileşmesinden ve sayılarının azalmasından anlıyorum. Çok toz olduğu durumlarda nazikçe yıkarım. Yaprakları tek tek çeşmenin altında, incecik akan suda ve saksısına veya menekşenin tam ortasına su gelmeyecek şekilde yıkarım. Çiçekler de ıslanınca bozulabiliyor. Onun için çiçeklere su gelmemesine dikkat etmeliyiz.
Menekşelerin yapraklarına su değdirmeyin diye çok duymuşsunuzdur. Kafanızda oluşan soru işaretlerini burdan bile görebiliyorum yapraklar tek tek, nazikçe yıkandıktan sonra bir peçete **** yumuşak fakat çok emici bir bezle yaprakların üstünde kalan suyu emdirebilirsiniz. Genelde zarar gören yapraklar eski haline dönemez ve zamanla ölür. Bir süre bekleyin ve gözlem yapın. Eğer yapraklar çürümeye başlarsa hemen koparın. Ortadan taze yapraklar vererek tekrar güzelleşeceklerdir.

Dip not: Menekşelerin yapraklarıüzerindeki minik tüyler yapragın sap kısmından yaprak ucuna doğru eğimli bir şekilde dizilmişlerdir. Eğer o tüylere ters tarafa doğru elinizi sürerseniz çok zarar verirsiniz. Tüylerin kopmamasına veya ezilmemesine çok dikkat edin...

turunç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön