Sulama sadece bitkinin su ihtiyacının giderilmesi için değil, aynı zamanda bitkinin besin maddesi ihtiyacının giderilmesi için de yapılır. Çünkü bitkiler besin maddesini bünyelerine su ile birlikte almaktadırlar.
Bitkinin besin maddesinden en iyi yararlanabileceği sulama zamanı sabahın erken saatleri **** akşamın geç saatleridir. Neden acaba? Sabah erken saatlerde ve akşam geç saatlerde bitkinin su kaybı minimumdur, dolayısıyla su alamı da minimum olması gerekir. Yani sabah erken **** akşam geç saatte verilen suyu bitki hemen almaz.
Sabah sulamasını bitkinin maksimum aldığı vakit öğlene yakındır. Yani? Topraktaki çözünmesi zor besin maddelerini (en önemlisi fosfos) bitki rahatlıkla alabilir. Yani sabah sulaması öğlene kadar pekçok besin maddesinin çözünmesini sağlar, öğlene yakın bir zamanda bitki maksimum su almaya başlayınca bu besinleri alabilir.
Tam tersini yaparsak ne olur? ****** kimse ölmez

Ama bitki daha az besin maddesi alır. Özellikle yaz aylarında, öğlen vakti (sıcaklığın en yüksek olduğu zaman) verilen suyu bitki bir anda alır, çünkü terleme olayı o saatlerde en yüksektir. Dolayısıyla osmos basıncı da en yüksek seviyededir. Suyu bir anda alan bitkinin ihtiyacı azalır, besin maddeleri çözündükten sonra alacağı su minimuma düşer, dolayısıyla alacağı besin de asgari düzeyde kalır...