Konu: maltız
View Single Post
Eski 20-12-2009, 21:21   #8
Sarıcan
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Şimdiki maltızlar çok modern şeyler olmuşlar. Nerede 50 sene önce böyle güzel malzemeler. Benim çocukluğumdan hatırladığım maltızlar büyük zeytin yağı tenekelerinden yapılırdı. Epeyce bir el emeği gerektirirdi.

Üst kapağı düzgünce çıkarılır, teneke kutunun bir yüzeyine tabana yakın kül temizliği ve hava alması için pencere açılırdı. Açılan pencerenin bir veya iki cm üzerinden yan yüzeylere karşıdan karşıya delikler delinir ve inşaat demirinden ızgara yapılırdı.

Daha sonrada teneke ısıdan çabuk deforme olmasın diye ızgaranın üst bölümü killi maltız çamuru ile sıvanırdı. Maltız çamurunun espirisi ateşin maltız içinde kalmasından ziyade, maltız duvarlarının ateşten etkilenerek üstüne konulan ağırlıktan dolayı çökmemesi için yapılırdı.

Ayrıca o yoksullukta, öpülesi elleri ile o dönemin yoksul kadınları bu maltızda yakacakları tezekleri kendi elleri ile hazırlardı.

Parası olup kok kömürü alabilenlerde kömürlüğe taşınan kömürlerden en son arta kalan küçük parçaları ve maltızda yakmak için ayırırlardı ve her türlü yemek pişirme ve çamaşır yıkarken gerekli sıcak suyu bu maltızlarda hazırlanırdı.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön