View Single Post
Eski 27-11-2006, 11:51   #13
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
TEMA Cumhurbaşkanından

Cargill Kanunu”nun Veto Edilmesini İstedi

TEMA Vakfı, 25 Kasım 2006 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Makamı’na gönderdiği Ek-1’de yer alan yazıda Anayasa ve ulusal bağımsızlıkla bağdaşmayan 5557 sayılı yasanın yeniden görüşülmek üzere TBMM’ne iade edilmesi yönünde görüş bildirmiştir.

TBMM tarafından 23.11.2006 tarihinde kabul edilen 5557 sayılı yasa ile 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun “ tarım arazilerinde izinsiz gerçekleşen tarım dışı yatırımlara af getiren” geçici maddesinin yürürlük süresi bir yıl uzatılmıştır.

Bu düzenlemenin ardında açıkça, Bursa Orhangazi İlçesinde verimli tarım arazisinde mısır işleme fabrikası kuran, bu amaçla verilmiş hukuka aykırı izinleri ve yapılan planları iptal eden yargı kararlarına meydan okuyarak, yatırıma ve üretime devam eden çok uluslu Cargill firmasının yararını korumak amacı yatmaktadır.

Verimli tarım arazilerinde hukuk dışı yöntemlerle gerçekleştirilmiş tarım dışı yatırımlara meşruiyet kazandıran, daha da önemlisi verimli tarım arazilerine bundan böyle yapılacak saldırıların hukuksal yol haritasını da çizen bu yasa, Anayasanın “mülkiyet hakkının toplum yararına kullanılması, toprağın verimli kullanımı için korunması ve tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının önlenmesi” yönündeki temel hükümlerinde yer alan “kamu yararı” ilkesine aykırıdır.

Anayasaya ve kamu yararına aykırı olan bu düzenleme, EK-2’de yer alan ve Başbakanlıktan 20.04.2006 tarihinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığına gönderilen yazıda yer alan “Cargill firmasının yatırımlarına hukuksallık kazandırmak için Kanunun değiştirilmesi” emri üzerine gerçekleştirilmiştir. Dolayısıyla Anayasa ve kamu yararına aykırı olan bu yasa, bir firmanın ve bu kez yabancı bir firmanın yararını korumaya dönük özelliği ile, aynı zamanda hukuk devleti ve ulusal bağımsızlık anlayışı ile de bağdaşmamaktadır.

Dikkat,bu ülkenin tarım için yeniden kullanabileceği toprak kaynağı kalmamıştır. Coğrafyamızın ancak üçte biri tarıma elverişlidir ve bu alanımızın da yine ancak üçte biri verimli tarım arazisidir.

Unutmayalım, toprak yoksa üretim yoktur, yaşam yoktur, gelecek kuşakların sağlıklı yaşamı, ancak bu kısıtlı ve verimli toprağın korunmasına bağlıdır.

TEMA; Sayın Cumhurbaşkanımızın, kamu yararı, Anayasa ve ulusal bağımsızlıkla bağdaşmayan 5557 sayılı Kanunun yaratacağı yaşamsal sorunların önüne geçmek için, sözkonusu yasayı yeniden görüşülmek üzere TBMM’ne geri göndereceğine içtenlikle inanmaktadır.

TEMA VAKFI

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön