View Single Post
Eski 26-11-2006, 21:35   #1
turunç
Ağaç Dostu
 
turunç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,032
Asma Bonsaisi (Vitis vinifera)

Sevgili bonsai sever arkadaşlar; size asmayı ve onun muhteşem meyvesi üzümü tanıttıktan sonra pek ilgi çekmediğini gördüm. Aslında bu benim hatam oldu. Çünkü bilgiler pratik değil ve profesyonel yetiştiriciliğe göre anlatılmış.

Şimdi sıkı durun, asma hakkında bize göre bilgileri kendi aklımda kaldığı kadarıyla ve kısaca anlatmak istiyorum. Daha önce anlatılmış olabilir. Eğer öyleyse bu mesajım silinebilir.

Öncelikle bonsai için çok uygun olduğunu belirtmek isterim. Çok hızlı büyüyen bu arsız bitki aynı zamanda hızlı bir şekilde kalın gövde yapar. Neredeyse bakım isteği yok gibi birşey. Türkiyenin heryerinde, değişik iklim koşullarında yetiştirebileceğiniz bir dışmekan bitkisidir. Ayrıca meyve bağladığındaki görünümü iştah açıcı olmakla birlikte kıskandıracak kadar güzeldir.

Budama konusunu hiç söylemeyeyim. Nerden kesersen kes mutlaka ordan yeniden filiz verecektir. Yanlış budadım diye üzülmeye fırsatınız olmaz. Sulama konusunda da oldukça töloranslı bir bitkidir. Az **** çok sulamadan dolayı kolay kolay zarar görmez.

Yaygın olarak bilinen birkaç hastalık ve zararlısı vardır. Fakat etkili bir mücadeleyle kolayca kontrol altına alabilirsiniz.

Bu kadar tanıtım yeter sanırım. Haydi şimdi iş başına. Hemen en kısa zamanda bir asma fidanı alıp işe koyuluyoruz. Ben fidanlıklara bakmıştım ama bulamadım. eminim bahara mutlaka getirirler. Bir bulsam bizim mahallede bir apartmanın bahçesinde var. Hemen aşı yapacağım. Çünkü muhteşem, siyaha yakın çok güzel ve lezzetli üzümleri var


Düzenleyen turunç : 09-02-2007 saat 20:21
turunç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön