View Single Post
Eski 26-11-2006, 21:14   #1
kürşad
Ağaç Dostu
 
kürşad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 949
akvaryumda tohum çimlendirme

2 adet boş akvaryum var:
birisi uzun ama yüksek değil 105*25*30
birisi gayet iyi 87*25*35

birinde florasan ışığı ve ısısını kullanarak tohum çimlendirmeyi düşünüyorum.
şimdi elimde 1 ad grolux, 1 adet yeşil florasan, 1 adet sylvania daylight beyaz florasan var ve herbirisi 60-70 cm boyunda.

tekerlek şeklinde karaköy istanbuldan alınma termometre ve higrometre var.
akvaryumun üstüne komple kapak ve iki tarafa delik yapıp birine bilgisayar fanı koyayım diyorum. bitkiler gece ışık yanarken ışık alacak ve yattığım odadaki karbondioksidi alarak fotosentez yapacak. gündüz ise ışıkları kapatacağım evdeki oksijeni alıp karbonmonoksite çevirecekler.

seedrack sitesinden çeşitli tohumlar buldum. plastik tavuk tabağı veya biraz daha derin bilgisayar kutularından çıkan tepsi şeklinde köpükler var. 5 ile 10 cm derinliği arasında. suyu ise camsil şişesine koyup yağmur havasında toprakları ıslatmak istiyorum.

toprak olarak bahçeden biraz taşırım, gübreli milli kumlu toprak.
ilaç işine hiç girmeyeceğim. ilaç vermeyeceğim. ancak bir problem daha çıkıyor.

peresteleri baharın ilk donları geçinceye kadar yetişmiş hale getirmem lazım ki bahçede don ve kırağı yapacak hava geçtiğinde hemen dikmeli ve yaz boyunca sonbahar donlarına kadar sebze toplamalıym. birçok biber, börülce, fasulye, domates, kavun vs tarlada kaldı donu yiyen yenemeyecek hale geldi.

3 adet florasanın ışığı fotosentez yapmaya yeter mi?
3 adet florasanın verdiği ısı bitkilere faydalı / zararlı olur mu?

hiçbirisi olmazsa başka bir malzemeden biraz daha yüksek bir kutu yapıp onun içinde yapmayı denerim.
domates peresteleri yaklaşık 25 cm olarak pazaryerinde satılıyor. o vaziyette alıp dikiyoruz ancak nisan sonu mayıs başı gibi oluyor bu.

diğer peresteler evin önünde serada yetiştirme suretiyle yapıldığından benimkiler daha önce çimlenip gelişeceğini düşünüyorum.

bir de en son bahçeye dikileceği zaman gündüz çok soğuk olmayan havalarda evin balkonuna çıkarıp biraz da soğuk havaya alışması ve en sonda gece de dışarıda bırakıp iyice alışmasını deneyeceğim.
daha önce deneyen var mı?
tavsiyeleriniz nelerdir?

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön