View Single Post
Eski 17-12-2009, 16:11   #13
güldeste-
Ağaç Dostu
 
güldeste-'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 332
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz Mesajı Göster
Üç buçuk yıl önce Sn. Güldeste'ninki gibi inşaatımız yeni bitmişti. İnşaat sırasında Sn.Tekin Bey'in anlattığı uygulamayı yaptık. Toprak killi olduğu için üstten bir miktar alındı, bahçe için ayrıca drenaj kanalları açıldı, içi mıcırla dolduruldu, mıcırların arasında drenaj borusu kullanıldı ve rögar bahçenin ortasında olduğu için bu borular hafif bir eğimle rögara yönlendirildi. Üzerine 20 cm kadar belli oranda kumla karıştırılmış iyi toprak, en üste de 10 cm kadar gübreli toprak serildi.

Bahçe yüksek duvarlarla çevrili, fazla suyun toprak üzerinden akıp gideceği açıklık da yok, buna rağmen çok şiddetli yağışlarda bile göllenme olmadı.

Rögar bahçenin orta yerinde olduğu için, köşelerden ve kenarların ortasından rögara bağlanacak şekilde kanallar açılmıştı (yıldız gibi).

Uygulama yapılırken şüphelerimiz vardı ama bu ana kadar problem yaşamadık.

Drenaj borularının delikleri zamanla çamurla tıkanıyormuş, bunun için boruların üzerinin drenaj örtüsüyle (elyaf gibi) sarılması gerektiğini sonradan öğrendim. Ayrıca bahçede uygun bir yön varsa çok hafif bir eğim verilip, toprak üstü fazla suyunun akmasına imkan verilmeli.

Drenaj kanalları açılıp, varsa elektrik kabloları da döşenince, üzeri toprakla kapatılmadan fotoğraf çekmenizde ya da bir plan üzerinde işaretlemizde çok yarar var, ileride bitki dikilirken problem yaşamazsınız. Bir ara bu haliyle fotoğrafları ekleyeceğim.

genellikle inşaatın ve bahçenin aşama aşama elk ve su tesisatının açıkken resimlerini çektim ama temel drenajı sırasında hiç aklıma gelmedi

güldeste- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön