View Single Post
Eski 17-12-2009, 12:44   #6
Ozanorhon
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-12-2009
Ağacınız için üzüldüm. Gelişmeleri yazmamışsınız ancak umarım kurtarabilmişsinizdir. Kök çürümesi ile ilgili sormak istediğim bir konu var. Benzer bir durum benim de başıma gelmişti. Bir arkadaşım Ficus Ginseng cinsi bir bonsai almış ancak bunu drenaj deliği olmayan bir ev saksısında, %100 torf içinde bakmış. Doğal olarak o derecede su tutan ve drenajı olmayan saksının dibinde biriken nem ve su bir süre sonra ağacın yapraklarını dökmesine neden olmuş. Arkadaşımın yerini beğenmediği düşüncesiyle ordan oraya taşıması da olaya tüy dikmiş. Ağaç kurtarmam için bana geldiğinde oldukça kötü durumdaydı. Öncelikle ciddi bir kök budaması yapmadan, ancak çürümüş kök var mı diye inceleyerek saksısını değiştirip toprağını iyi drenajlı bir cinsle değiştirdim. Çürüme ve Nem nedeniyle topraktan inanılmaz pis kokular yükseliyordu. Ve ağacın üzerinde yalnızca 3-4 yaprak kalmıştı.

Aradan 3-4 ay geçti. Ağacın biraz da olsa kendine geldiğini düşünüyorum. Resmini daha sonra ekleyip yorumlarınızı almak isterim, ancak şu an toplam 20-25 yaprağı var. tüm dalları kaplamasa da baharda bu durumun değişeceğini düşünüyorum. Asıl sormak istediğim şu: Yeni yapraklar çıkması, ve canlılığın nispeten artması ağacın yaşama döndüğünü gösterir mi? Ağaç yaşamını devam ettirirken bir dalı kuruyabilir mi? Kuruyan dal üzerinde yeni yaprak çıkmaz sanıyorum?

Ozanorhon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön