View Single Post
Eski 17-12-2009, 07:28   #31
limon
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Şahin Bey, klavyeli fotoğraf size mi ait? Çok güzelmiş

Bahçeye tohum ektiğimde görünürde bir yeşillik yokken toprakta kabartı başlar, toprağı hafifçe eşeleyince altından yemyeşil fideler çıkar, toprakla haşır neşir olmaya başladığımda benim için en güzel sürpriz bu olmuştu.

Belirttiğiniz gibi biz kendi yaşadığımız iklime göre düşünüyoruz. Dün hava durumuna bakarken sıcaklığın Erzurum'da -9 lara düştüğünü gördüm. Donmuş, karla kaplanmış yerde yiyecek bulmaları yazdığınız gibi imkansız. Zaten her yıl haberlerde raslarız, uzun süren karlı havalarda, yaban hayvanları için ormana yemek bırakılıyor.

Yalnız belgesellerde gördüğüm kadarıyla, kolay yemek için yerleşim yerlerindeki çöplere veya evlere dadanan ayıları, ortama alışmadan uzaklaştırıyorlar. Hem o yemekler onlar için zararlıymış, hem de rahata alıştıklarında doğal hayata yeniden adapte olmaları zor olurmuş. Gerçi Türkiye'de hiç böyle bir olay yaşandığını sanmıyorum.

Kargaların neden bu kadar şehir merkezlerine dadandıklarıyla ilgili güzel bir yazıya raslamıştım. (Belki forumda görmüşümdür) Şehirdeki çöpler onlar için çok cazipmiş, bir karga yiyecek bulduğunda çıkardığı ses sayesinde diğerlerini çağırımış. Çok güzel bir yazıydı fakat bulamadım. Bulunca ekleyeceğim.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön