View Single Post
Eski 16-12-2009, 19:03   #153
ercan35
ercan sanat
 
Giriş Tarihi: 27-08-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 4
Orman tahdit çalışmaları tapulamadan önce yapılan yerlerde , tapulama orman sınır tutanaklarını ve krokilerini dikkate almadan sadece vatandaşın kullandığı alanı çevirerek tescil ettirmiş. Geri kalan alana tescil harici alan demiş veya orman olarak tapuya tescil ettirmiş.Orman tahdit hattı dışında kalan alanların , yani hiç orman olmamış ve halen de olmayan alanların dahi tescilini orman olarak yapmışlar. Orman sınırları içerisinde kaldığı halde şahıslar adına tapuya tescilli parseller oluşturmuşlar. Orman tahdit tutanak ve krokisi o zamanın şartlarına göre (1950 li yıllar ) elle hazırlanmış ve kern aleti ile ölçülmüş açı ve mesafelerden oluşuyor. O tarihteki komisyonun hattı nasıl geçirdiği bu açı ve mesafe değerlerine göre Kadastro komisyonlarınca incelenerek aplikasyon yapılıyor ve 1/5000 haritalar oluşturuluyor. Orman sınır hattı içerisinde taşınmazlar tespit edilince tapu iptal davalarının açılmasıda kaçınılmaz oluyor.
Mahkemelerde yapılan bilirkişi incelemelerinde en eski hava fotoğrafları, memleket haritaları , amenajman haritaları ,orman tahdit kroki ve tutanakları incelenerek değerlendiriliyor.
Orman sınırları içerisindeki parsellere dava açmanın zaman aşımı yok. Parsellerin çoğuda kadastroda mevzii veya imar koordinatlı. Bu nedenle memleket koordinat düzlemi üzerindeki konumunu bir kadastro elamanı ölçünce biliyor birde tapu sahibi doğru hatırlarsa. orman sınırları içerisinde kalan bir alanda sürme , ağaç kesme veya bir tesis kurulmaya kalktığında burası orman sınırları içerisinde diyerek tapusu varsa tapu iptali yoksa direkt açma ve faydalanmadan hakkında suç zaptı düzenleyerek savcılığa gönderiyoruz.
Yeni Takbis sistemi (hatalı veriler olsada fikir veriyorlar) ile verileri artık memleket koordinatlı olarak orman paftaları üzerine atıp orman sınırları içerisinde kalan parselleri tespit etmeye başladık.
Bu güne kadar tapu iptal davalarının açılmamış olmasının nedeni budur.

ercan35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön