View Single Post
Eski 16-12-2009, 13:29   #152
Oğuz Karsan
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Merhaba.

Sn. ercan35, Hoşgeldiniz. Konuyu bilen kişilerden olmanız sebebiyle, foruma olumlu katkı sağlayacağınızı umuyorum. Katkılarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Benim sorunum Çanakkale de. Sormak istediğim ise yeni çıkan kanuna rağmen, orman şefliklerinin birçok yeri orman ilan etmesi. Bunu yaparken de orman kadastrosunu bahane ediyorlar. halbuki kanun söyle demektedir.

Alıntı:
MADDE 6 - 3402 sayılı Kanunun 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Madde 22. - Evvelce tespit, tescil veya sınırlandırma suretiyle kadastro veya tapulaması yapılmış olan yerlerin yeniden kadastrosu yapılamaz. Bu gibi yerler ikinci defa kadastroya tâbi tutulmuşsa, ikinci kadastro bütün sonuçlarıyla hükümsüz sayılır ve Türk Medenî Kanununun 1026 ncı maddesine göre işlem yapılır. Süresinde dava açılmadığı takdirde, ikinci defa yapılan kadastro, tapu sicil müdürlüğünce re'sen iptal edilir.

Ancak;

a) Tapulama, kadastro veya değişiklik işlemlerine ilişkin; sınırlandırma, ölçü, çizim ve hesaplamalardan kaynaklanan hataları gidermek üzere uygulama niteliğini kaybeden, teknik nedenlerle yetersiz kalan, eksikliği görülen veya zemindeki sınırları gerçeğe uygun göstermediği tespit edilen kadastro haritalarının tekrar düzenlenmesi ve tapu sicilinde gerekli düzeltmelerin sağlanması amacıyla tapulama ve kadastro görmüş yerlerde,

b) Daha önce sadece tapu tahriri yapılan veya 2859 sayılı Tapulama ve Kadastro Paftalarının Yenilenmesi Hakkında Kanuna göre yenileme yapılacak yerler ile 2981 sayılı İmar ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler ve 6785 Sayılı İmar Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun hükümlerine tâbi yerlerde,

Birinci fıkra hükmü uygulanmaz.
Benim bu yazıdan anladığım şu: Eğer bir araziden kadastro geçmiş ise, o araziye tekrar kadastro yapılamaz. Yapılsa bile sonuçları geçersiz olur. Ancak; bazı hatalardan kaynaklanmış olan düzeltmeler ki bu düzeltmeler de bizzat kadastronun veya orman mühendislerinin yapmış olabileceği hatalardır. Onlar düzeltilebilir deniyor.

Peki bu hayati hataları yapanlara neden bir ceza öngörülmemiş. Bu ne biçim adalettir? Sen maaş aldığın işi savsakla veya yanlış yap. 20 yıl sonra adamın tapusu iptal edilsin, yanlışı yapana birşey yok. Sadece T.C. Tapusuna güvenen cezalandırılıyor.

Tapu ile arazi alan kişinin arazisi üzerinde ne gibi bir yanlışlık yapma hakkı vardır ki? Sınırları mı değiştirebilir? kadastroyu mu? Dolayısıyla yapılması muhtemel bütün yanlışlıklar kadastro veya orman idaresince yapılabilir.

Kanunlar, kaç yıl geçerse geçsin yapılan yanlışlıkları düzeltebilmesi için ormana sınırsız yetki vermiş. Ancak, tapu sahiplerinin olası yanlışlıklara itiraz edebilme süresi sadece 10 yıl. Galiba, çalışanların işlerini gereği gibi yapmamalarının da sebebi bu olsa gerek. Yanlış mı düşünüyorum?

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön