View Single Post
Eski 26-11-2006, 01:13   #9
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Ortadoğu’nun ilk Küresel İklim Değişimi Konferansı bugün başlıyor

Prof.Dr. Mikdat KADIOĞLU

Ortadoğu’nun ilk Küresel İklim Değişimi Konferansı bugün başlıyor


"Hangi senaryoya bakılırsa bakılsın küresel iklim değişiminden Türkiye olumsuz bir şekilde etkilenecektir.

Olumsuzluklar kuraklık, ani seller ve deniz suyu seviyesindeki yükselme şeklinde üç başlık altında toplanabilir." Bu cümleyi yazıp söylememin üzerinden neredeyse 10 sene geçti ama ilk defa bu tespit halkın ve diğer medya elemanlarının dikkatini çekti.

Uzun yıllardır "Ülkemizde artık bu konu bir magazin malzemesi veya felaket tellalığı gibi ele alınıp geçiştirilmemeli. Bu konu uzun vadeli bir afet gibi ele alınmalı ve ortaya koyduğu riskleri azaltmak için risk yönetimine gidilmeli" de dedik ama pek ciddiye alan olmadı. Hálbuki son yıllardaki bilimsel gözlem ve bulgulara göre; dünyada buharlaşma, kuraklık ve göçler artıyor; yağmurun büyük kısmı şiddetli sağanak şeklinde oluyor; tundralar eriyor; mercanlar beyazlıyor; buzullar geriliyor veya küçülüyor; deniz su seviyesi yükseliyor; orman yangınları, fırtına ve sel hasarları görülmemiş bir ölçüde artıyor.

*

Bu nedenle, küresel iklim değişimi probleminin çözümüne katkıda bulunmak için onu sadece aşırı hava olaylarında veya bir korkutucu rapor yayınlanınca hatırlamamalıyız. Çünkü günümüzde iklim değişikliği toplumların en az kalkınma, açlık, sağlık kadar dünyanın üzerinde durması gereken çevre sorunlarının başında gelmektedir.

Birçok nedenden dolayı Türkiye şu an bu konudaki hedef ve stratejisini belirleyip, emisyon hedefini göz önüne alıp doğru dürüst enerji politikaları belirlemezse bunun maliyeti ve vebali ileride daha büyük olabilir. Bu nedenle, "Düşün, Yerel Hareket Et" felsefesi, ister küçük ister büyük olsun, Türkiye’de de yerel yönetim, belde, belediye ve bireyler tarafından bir an önce hayata geçirilmelidir... Bunun için de iklim değişiklikleri tahminlerine göre, ülkemiz ve bölgemiz su kaynaklarının, tarımının ve ormanlarının, genel olarak ekosistemin olası etkilenme derecelerini araştırmak, tespit etmek, çözüm önerileri ortaya koymak ve karar vericilerimize bu bilgi desteğini sağlamak gerekir. Bu tür çalışmalar gelecekte ülkemizin arazi kullanımı, su ve tarım politikasına yön verebilecek çok önemli çalışmalardır.

Bu nedenle mensubu ve başkanı olduğum Türkiye’nin ilk ve tek Meteoroloji Mühendisliği Bölümü olarak, İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde 1953 yılından beri meteoroloji mühendisi ve yüksek mühendisleri yetiştirmekte ve doktora öğretimi yapmaktayız. Bölümümüzün görevi, hava, sel, çığ, kuraklık vb. tahminlerinin yanı sıra, iklim değişimi gibi atmosferdeki tüm olayları incelemek, onların yaşamımızı nasıl etkilediğini, bilimsel yöntemlerle açıklamak, gerekli öneri ve çözümleri ortaya koymaktır.

*

Bu tür çalışmalarımızdan biri olarak, bugün İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde üç günlük bir uluslararası konferans gerçekleştiriyoruz: "Küresel İklim Değişimi ve Ortadoğu." Program ve ayrıntılı bilgi için <http://www.climatechange_middleeast.itu.edu.tr/> web adresine bakınız.

Uzun süredir uluslararası bilim çevrelerinde duyurulan bu konferansa ABD, Avrupa, Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinden saygın bilim insanları katılıyor. Böylece konferans, günümüzün en güncel konularından biri olan küresel iklim değişimi üzerinde çalışan bilim insanlarını Ortadoğu’yu tartışmak üzere ilk defa İstanbul’da bir araya getiriyor. Bilimsel (fakat İngilizce) konuşmaları takip etmek üzere ilgi duyan herkesin bu konferansı izlemesi bizi çok mutlu edecek ve onurlandıracaktır.
Kaynak

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön