Lingonberry
Lingonberry
Kırmızı yabanmersini olarak da adlandırılan lingonberry, herdem yeşil yapraklı, -45 derece soğuğa kadar dayanabilen ve 15-40 cm boyuyla maki türü küçük bir bitki. Asitli toprak isteği var. Baharda açan beyaz çan şeklindeki çiçekleri yaz sonu, sonbahar başı gibi meyveye dönüşür.
Meyveleri vitamin ve mineral bakımından oldukça güçlüdür. Bol organik asitler, C vitamini, provitamin içeren A (beta karoten olarak), B vitaminleri (B 1, B 2, B 3) ve elemanları ile potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor içerdiği, ayrıca fitokimyasallar ve tohumlarının Omega3 bakımından zengin olduğu bilinmektedir. Genelde reçel, komposto, şurup, ayrıca tatlı veya et yemeklerinin yanında sos olarak ve likör yapımında kullanılır. Yaban yaşamda ayı ve tilkiler için önemli bir besindir.
Kaynak: Wikipedia
|