View Single Post
Eski 12-12-2009, 11:45   #80
skaraca
Ağaç Dostu
 
skaraca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-11-2009
Şehir: Borçka-Artvin / Eskişehir
Mesajlar: 1,377
Atatürk Çiçeğime Neler Oluyor, Yardım!

Geçen yıl Ekim ayında hediye olarak gelen Atatürk Çiçeği, doğal olarak ilk geldiğinde yaprakları canlı ve çiçekli idi. Kış sonuna doğru yapraklarında sararma ve kıvrılmalar oluşunca toprağını değiştirdim. Biraz düzelir gibi oldu ancak istediğim sonucu alamayınca yaz başlarında toprak seviyesinden 10-15 cm üst kısmından budadım. Saksıda kalan budama yerlerinin üzerine kurumaması için o an aklıma geldiğinden mum damlattım.

Budadığım dalları ise köklenmesi için suya koydum. Bir süre sonra sudaki dallarda çürümeler oluşmaya başlayınca, sağlam olanları ayırıp, biraz kısaltarak torf bulunan küçük saksılara diktim. Bir süre sonra kesilen ve toprağa dikilen dallardan yeni sürgünler çıktı. Bir süre sonra bir kısmı tekrar kurudu. Şu anda iki tane çelikten tutmuş Atatürk Çiçeğim var. Boyları küçük olsa da üst yapraklarda kırmızılaşma (çiçeklenme) başladı ve genel durumları iyi görünüyor.

Saksıda kalan ana bitki ise yeni sürgünler verdi, büyüdü ve gelişti. Bu sürede gölgede balkonda durdu. Soğuklar başladıktan sonra içeriye aldım. Bir süre sonra üst yapraklar canlı olmasına, kırmızılaşma başlamasına karşın alt yapraklarda sararma ve içe kıvrılma, sonrasında ise kuruyarak dökülme oluşmaya başladı. Bu durum gelişmiş sürgünlerde olduğu gibi, yeni çıkan sürgünlerde de var. Birinci fotoğrafta alt kısımdaki yeni sürgünün yaprağında bu durum görülüyor.

Bazı fotoğrafları ekliyorum. Öncelikle sormak istediğim, çelik alma veya yenileme için budama yaptığımızda, çiçeğin sap kısmı ortası delik olduğu için kurumayı önlemek için kesim yerini ne ile kapatabiliriz?

Çiçeğim mutfakta kaloriferden uzak, köşe cam kenarında duruyor. Genelde serin bir ortam sözkonusu. Yapraklardaki kıvrılmalar neden kaynaklanıyor olabilir?

1, 2 ve 3 üncü fotoğraflar ana çiçeğe ait. Birinci fotoğrafta budama yerleri, ikinci fotoğrafta sararan yapraklar işaretlendi. Üçüncü fotoğraf ise ana çiçekte oluşan çiçeklenmeyi gösteriyor. 4 ve 5 inci fotoğraflar ise ana çiçekten budama sonrası alınan çeliklerle üretilen küçük Atatürk çiçeklerim.
Bunlarda yaprakta sararma veya kıvrılma olmuyor. Üçüde yanyana duruyor. Sadece ana çiçekte yaprakta sararma, bazı yerlerde hafif kararma, içe kıvrılma ve cansızlaşıp koparak düşme oluşuyor.

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen skaraca : 12-12-2009 saat 11:47 Neden: Yazıya ek...
skaraca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön