Konu: Fındık
View Single Post
Eski 08-12-2009, 19:55   #57
alice
Ağaç Dostu
 
alice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2007
Şehir: ORDU
Mesajlar: 232
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limoncu Mesajı Göster
Merhabalar, bu soruları başka bir konuda da sormuştum ama uygun olan yer burasıydı. Buraya da taşıyorum.

1. Giresun'da fındık bahçelerinde azot gübrelemesi, kışlık gübre (tam bilmiyorum) ve bazı yıllarda kireçleme yapılmaktadır. Toprak bildiğiniz üzere devamlı yağmura maruz kalmaktadır. Hiç kurumamaktadır. Böylesi bir iklimde nasıl bir gübreleme önerirsiniz, hangi gübreler daha yararlı olur? Verim artar.

2- Bahsettiğim fındık bahçesinde Potasyum Nitrat adı verilen gübre yararlı olur mu. Yoksa bu topraklar için yarardan çok zararı mı olur? Bir de organik gübre adını verdiğimiz Leoanardit nasıl olur? (bilgim olmadığı için bu şekilde soruyorum)

3- Uygun gübrelenen ve bakımı yapılan bir fındık bahçesinde dipten büyüyen sürgün temizliği hangi ay yapılmalı ve bir ocakta kaç tane dal bırakılmalıdır? (dal fazlalığı bir ocaktaki verimi düşürür mü yoksa hiç bir etki göstermez mi?)

not: Bu sorular tombul giresun kalite fındık yetiştiren bahçeler adına sorulmuştur.
not2: sorunun amacı geleneksel gübrelemenin ve bakımın biraz daha modernize edilmesi ve organik üretime geçilip geçilemeyeceğinin sorgulanamasıdır. Sanırım fındık tarımının buna ihtiyacı var ve olacak.

saygılar.
Sayın limoncu,
gübreleme toprağın ihtiyacına göre belirlenmeli. Bunun için, İl veya İlçe Tarım Müdürlüklerine toprağın analizini yaptırmak için başvurmalısınız. Analiz sonucuna göre size hangi miktarda gübreleme yapacağınız bilgisi verilecektir. Kireçleme için de içinde analiz sonuçlarını dikkate almalısınız.

Sürgün temizliği bir öneki mesajımda belirtiğim gibi kış aylarında veya hasatta kolaylık olması açısından hasattan hemen önce yapabilir. Ben ağaçların dinlenme dönemi olan kış aylarını tercih etmenizi öneririm.
Ocaktaki ideal dal sayısı 6 ile 8 arasında değişmekte. Sağlıklı dalları olan ocakta, iki sürgün bırakmanız yeterli olur.Bırakılan dip sürgünleri bağımsız olarak kök oluşturmuş olanlarından olmalı.
Dal kesimi- budamanın teorik bilgilerle tam olarak anlaşılabileceğini düşünmüyorum. Uygulama yaparak öğrenilebilir.
Buradaki üreticilerin çoğu bu işi tam anlamıyla da kavramış değildir. Her işçiye fındık dip sürgünü temizliği yaptırılır fakat, dal kesimi yaptırılmaz.

alice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön