View Single Post
Eski 24-11-2006, 12:55   #12
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Cargill'e Kiyak, Ciftciye Dayak : Toprak Talani Suruyor …

CARGILL'E KIYAK, CIFTCIYE DAYAK : TOPRAK TALANI SURUYOR …

24 Kasim 2006

5403 sayili "Toprak Koruma ve Arazi Kullanimi Yasasi"nda degisIklik yapilmasini ongoren Yasa teklifi, TBMM'nin 23 Kasim 2006 tarihli oturumunda kabul edildi.

Boylece, Organize Sanayi Bolgesi'nde kendisine yer gosterilmesine ragmen birinci sinif tarim arazisi uzerinde sanayi tesisi kurmakta israr eden, tarim topragini korumaya yonelik mevzuati cignemekte bir duraksama gostermeyen, Danistay ve Bursa Idare Mahkemeleri tarafindan defalarca izinleri iptal edilen ve sonunda muhurlenen Cargill'in Orhangazi'de kurulu fabrikasi, bir kez daha "yasal zemine" cekilmeye calisiliyor.

TBMM Genel Kurulu'nda 3 Temmuz 2005'de kabul edilen ve 19 Temmuz 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayimlanarak yururluge giren "Toprak Koruma ve Arazi Kullanimi Yasasi" ile 11.10.2004 tarihinden once tarim arazilerini izin almadan amac disi kullanan yasa tanimazlara, metrekareye 5 YTL odemeleri kosuluyla af getirilmisti.

Hemen arkasindan, 5 Temmuz 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayimlanan 2005/8944 sayili Bakanlar Kurulu Karari ile Cargill'in Bursa'da, Orhangazi Ovasi'nda 212.240 m2 amac disi kullandigi birinci sinif tarim arazisi, Ozel Endustri Bolgesi ilan edildi. Boylece Cargill, yasada ongorulen af bedelini de odemekten kurtuldu.

Ancak bu karar uzerine acilan dava sonucunda; "kuruldugu donemde gecerli olan imar planlari ifadesinin idari yargi yerince hukuka aykiriligi saptanarak iptal edilmis planlari kapsamadigi, gecerli sayilan planlarin hukuka uygun planlar olmadigi ve esasen hukuka aykiriligi belirlenmis imar planlarinin gecerli sayilmasi yolunda yargi kararlarini etkisiz kilacak yasal duzenlemelerin de yapilamayacagi" gerekceleriyle, Danistay 10. Dairesi tarafindan 8.2.2006 tarihinde Cargill Firmasinin yatirim yapmasina olanak saglayan Bakanlar Kurulu Kararinin yurutulmesinin durdurulmasi karari verildi.

Danistay 10. Dairesi'nin kararina karsi, Danistay Idari Dava Daireleri Genel Kurulu'na yapilan itirazin da reddedilmesinin ardindan, yargi kararlari uygulanarak, 20 Ekim 2006 tarihinde Cargill tesisleri kapatildi.

Danistay 10. Dairesi iptal karari verdiginde, Toprak Koruma Yasasi'ndaki 6 aylik sure de doldugu icin, Cargill Sirketi, tesislerine yonelik af basvurusu yapamadi. Bunun uzerine harekete gecen Basbakanlik tarafindan, Tarim ve Koyisleri Bakanligina gonderilen B.02.0.HUK.641.02S-2005-1666/3020 sayili Nisan 2006 tarihli yazida, Cargill firmasi yetkilileri ile Basbakanlik – Bakanlik Mustesarlarinin yaptigi toplantida alinan kararlara atif yapilarak ; "Toprak Kurullariyla ilgili maddesinde tanimlanan yetkinin tarim urunu isleyen sanayiler icin kullanilmamasi, sivil toplum kuruluslarinin yanlis uygulamalar karsisindaki hukuksal gucunun engellenmesi ve Gecici Madde 1 ile izinsiz yatirimlar icin getirilen af suresinin uzatilmasi" yonunde degistirilmesi istendi.

Izleyen surecte, Cargill'i kurtarmak amaciyla AKP'li Altan KARAPASAOGLU tarafindan hazirlanan yasa teklifi, TBMM Tarim Komisyonu'nda genisletilerek kabul edildi. Danistay karariyla uretim faaliyetleri durdurulan Cargill ve onun durumundaki sanayi tesisleri ile kooperatiflere yasanin yururluge girecegi tarihten itibaren 1 yil daha sure verildi.

Oysa ayni Milletvekili, TBMM'nin 9 Subat 1999 tarihli 51. Birlesimde yaptigi konusmada, Cargill insaatinin devam ettigini belirterek, "… fabrika yapilmakta, sanki, hukukî mercilerden, bu firmaya, siz merak etmeyen, siz yatiriminizi yapin, biz bu isleri duzeltiriz dercesine, buyuk bir cesaretle yatirimlar yapilmaya devam edilmektedir… Bakiniz, ulkemizde birtakim degerler, artik, yozlasmaya baslamistir; hukuka saygi kalmamistir, cevreye saygi kalmamistir, topluma saygi kalmamistir. Evet, ulkemizin yatirima ihtiyaci vardir, yatirimlar yapilmalidir; ama, cevre tahrip edilmeden, insanlarin ozgurluklerine set vurulmadan bu yatirimlar yapilmalidir" ifadelerini kullanmisti.

Ardindan devir degismis, iktidar partisi milletvekili olan KARAPASOGLU muhalefetteyken soylediklerinin tam tersini savunmus, Cargill icin af suresinin uzatilmasini teklif etmistir. KARAPASOGLU'nun tutumu, siyaset yasamindaki Makyevalist yaklasimlarin en acik orneklerinden birini olusturacak sekilde tarihe gecmistir !..

23 Kasim 2006 tarihinde TBMM'den gecen Yasa, yalnizca Cargill firmasini kurtarmakla kalmamis, Tarim ve Koyisleri Bakanligi'ni da hukuka aykiri olarak yuruttugu Toprak Koruma Proje Egitimleri nedeniyle, Ziraat Muhendisleri ODASI tarafindan acilan idari dava surecinden kurtarmak uzere "gerekli duzenlemeleri" yasama gecirmistir.

Yasa'da yapilan ve sozu edilen degisIklikler, kisiye – firmaya – somut olaya yonelik hukuksal duzenleme yapilamayacagi yolundaki genel hukuk kuralina acikca aykirilik olusturmaktadir.

Bu yonuyle, sozu edilen degisikligin yururluge girmemesi icin gerekli tum hukuki yollarin kullanilmasi; ulkenin bir hukuk skandalindan korunmasi ve tarim topraklarinin titizlikle korunmasi gerekmektedir.
Kamuoyuna saygiyla duyurulur.

Gokhan GUNAYDIN

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı
(Yonetim Kurulu Adına)

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön