Konu: Fındık
View Single Post
Eski 07-12-2009, 23:14   #50
Samsunlu55
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alice Mesajı Göster
Sayın Samsunlu55,
verdiğiniz linkteki bilgilere bakıp, tek dikim üzerine fikirlerimi belirmek isterim.

Bahsettiğiniz tek dikim sistemi yurtdışındaki üreticiler kullanıyor.Hatta onlar dökülen fındığı makinelerle hasat ediyorlar. Onların fındıkları ceviz ağacı gibi birşey google aramalarımın birinde görmüştüm.

Türk fındığının yetiştiriciliğinde ocak sistemi kullanılıyor. Terme ve Çarşamba ilçelerinde bir kaç arazide çit sistemi uygulandığını da görmüştüm.

Sizin de bildiği gibi fındık ülkemizde engebeli arazilerin bitkisi. Ordu ilinin engebeli arazisinde fındık hasat edilirken işçiler beline ip bağlıyor.Tek Tek dikilmiş fındığı hasat etmek hiçte kolay olmayacaktır.
Düz arazilerde tek dikim sistemi düşünülebilir ki, zor artık, düz arazideki fındığını kes, diye teşvik vermeye kanunlar koymaya, yönetmelikler çıkarmaya başlamışlarken.

Tek dikim sistemi ile sizin de belirttiğiniz gibi verimde artış olacaktır ve işçilik masrafı da azalacaktır.Bular olumlu yanları.

Verim artacaktır derken, aşırı verim artışı beklenilmemeli düşüncesindeyim.Tek dikim sisteminde, dönüme kaç fidan dikilebileceği de önemli.
Ocak sitemi ile oluşturulan bir bahçede ortalama 50 ocaktan oluşmakta. Her ocakta en az 6 fındık ağacı(dal) olsa 300 eder.
Adapazarı Bölgesi (düz arzi çoğunlukta) ortalama verim dönüme 140 kg kabuklu
Ordu, Giresun Bölgesi (engebeli arazi çoğunlukta) ortalama verim dönüme 100-120 kg kabuklu.


Ocak sisteminde sürgünlerin alınması esanasında dal olabilecek (uygun konumdaki) sürgünler bırakılır, yaşlanan, hastalanan dallar kesilir. Bu, hemen hemen her yıl yapıldığı için ocakta boşalma olmaz. Tek dikim siteminde yaşlanan, hastalanan dalı kestiğimizde yerine bırakılacak sürgünün gelişip meyve vermesi için 4 yıla ihtiyacı olacak.
Evet, Tekkeköy, Çarşamba, Terme'nin ova olan kısımlarında çit dikim uygulanmış ve uygulanıyor. Yeni kurulacak bahçeler içinse bu sistemler önerilmekte.

İşçilerin beline ip bağlayıp fındık topladığı yerler parmakla gösterilecek kadar. Fındığı kes deyip verilen teşviklere kalırsak sadece çit dikim değil hiçbir şekilde dikim yapamayız.

Tek fidan dikiminde tabi ki fidanlar daha sık ekilecek ve verim eşitlenecektir bunun yanında da diğer olumlu yönleride ortaya çıkmış olacaktır.

Tek fidan dikiminde kare dikim yapılmayıpta eğimli/eğimsiz arazide aşağıdaki linkteki şekilde ekilirse gençleştirme yine aksamamış olur. Hem bu şekilde ekildiğinde eğimli arazide toprak kaymasınında biraz daha önüne geçilmiş olur.

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=19108

Hadi bahçeyi geçelim ara tarımı şeklinde yetiştirmek için ocak dikim mi uygundur çit dikim mi

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön