Konu: Fındık
View Single Post
Eski 07-12-2009, 04:17   #49
alice
Ağaç Dostu
 
alice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2007
Şehir: ORDU
Mesajlar: 232
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 Mesajı Göster
Eklenti 116640

Fındıkta tek gövde yetiştiriciliğin daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Bahçemde 1 tane tek gövde fındık var ve diğerlerine göre her türlü avantajlı ve kolaylık. Hem güneşi daha rahat aldığı için bol verimli oluyor hemde dip sürgünlerinin temizlenmesi, toplaması, ilaçlanmasın gibi faktörlerde kolaylık sağlıyor. Resimler benim bahçeden. İlk resim Haziran çekimi ikinci resin birkaç hafta önceki çekim. Tek gövde ekim konusunda yorumlarınızı bekliyorum...

Eklenti 116639

http://www.yuksekyayla.com/index.php...id=73&Itemid=1
Sayın Samsunlu55,
verdiğiniz linkteki bilgilere bakıp, tek dikim üzerine fikirlerimi belirmek isterim.

Bahsettiğiniz tek dikim sistemi yurtdışındaki üreticiler kullanıyor.Hatta onlar dökülen fındığı makinelerle hasat ediyorlar. Onların fındıkları ceviz ağacı gibi birşey google aramalarımın birinde görmüştüm.

Türk fındığının yetiştiriciliğinde ocak sistemi kullanılıyor. Terme ve çarşamba ilçelerinde bir kaç arazide çit sistemi uygulandığını da görmüştüm.

Sizin de bildiği gibi fındık ülkemizde engebeli arazilerin bitkisi. Ordu ilinin engebeli arazisinde fındık hasat edilirken işçiler beline ip bağlıyor.Tek Tek dikilmiş fındığı hasat etmek hiçte kolay olmayacaktır.
Düz arazilerde tek dikim sistemi düşünülebilir ki, zor artık, düz arazideki fındığını kes, diye teşvik vermeye kanunlar koymaya, yönetmelikler çıkarmaya başlamışlarken.

Tek dikim sistemi ile sizin de belirttiğiniz gibi verimde artış olacaktır ve işçilik masrafı da azalacaktır.Bular olumlu yanları.

Verim artacaktır derken, aşırı verim artışı beklenilmemeli düşüncesindeyim.Tek dikim sisteminde, dönüme kaç fidan dikilebileceği de önemli.
Ocak sitemi ile oluşturulan bir bahçede ortalama 50 ocaktan oluşmakta. Her ocakta en az 6 fındık ağacı(dal) olsa 300 eder.
Adapazarı Bölgesi (düz arzi çoğunlukta) ortalama verim dönüme 140 kg kabuklu
Ordu, Giresun Bölgesi (engebeli arazi çoğunlukta) ortalama verim dönüme 100-120 kg kabuklu.


Ocak sisteminde sürgünlerin alınması esanasında dal olabilecek (uygun konumdaki) sürgünler bırakılır, yaşlanan, hastalanan dallar kesilir. Bu, hemen hemen her yıl yapıldığı için ocakta boşalma olmaz. Tek dikim siteminde yaşlanan, hastalanan dalı kestiğimizde yerine bırakılacak sürgünün gelişip meyve vermesi için 4 yıla ihtiyacı olacak.

alice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön