View Single Post
Eski 29-11-2009, 23:51   #16
Turkerb
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 02-11-2009
Sayın bonsaisan,
Sayın Ali H. ALI,
Sayın Tekin,
Sayın tourkana,

Yorumlarınız için tek tek teşekkür ederim, onları okudum ama hemen cevap yazmak için fırsatım olmadı.

Begonvil çalışmamı daha doğru bir bonsai hale getirmek için yapmam gerekenler netleşti diyebilirim. Bir kaç nokta var. Begonvile tekrar müdahale etmeden önce sizlere danışmak isterim.

1. Gövdenin kalınlaşması gerekiyor. gövde-yükseklik oranını dengelemesi için.

Bu sebeple daha geniş ve büyük bir saksıya alacağım.
Dalları budamak (lider dalı belirlemek amaçlı) gövde kalınlaşmasına yardımcı olur mu? Budama işi gövde kalınlaşmasını geciktirecekse budamayı daha sonra mı yapmalıyım? Mesele bu baharda veya bir sonraki kışa girerken mi budamalıyım?

2. Lider dal, en alttaki dal olarak belirlenmeli.

Bunu belirlemek için diğer dalları boydan kısaltmam gerekiyor. Budama işlemi için zaman önemli. Ağaç henüz yapraklarını dökmedi. İstanbul çok net bir kış yaşatmıyor. Kapalı balkon serin ama çok soğuklar olmazsa begonvil belki de yapraklarını hiç dökmeyecek. Budama, ağaç uykudayken yapılır değil mi? Bir de bütün dallar kalınlaşsın diye hiç budama yapmasam lider dalı zayıf mı bırakmış olurum? Çalışmayı yaparken bir dalı budadım aslında ama mecburiyettendi.

3. Ana gövde çok düz eğilmesi gerekiyor.

Bunu bende çok istemiştim ama benim el maharetim henüz gövdeyi bahsettiğiniz şekilde zorlamaya yeterli değil diye düşünüyorum. Gövde, bana büküldüğünde hasar alacakmış gibi göründü. Gövdenin daha yakından fotoğrafını çekip buraya ekleyeyim. Bu gövde bükülebilir derseniz gözümü karartıp deneyeceğim.

Turkerb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön