View Single Post
Eski 25-11-2009, 19:35   #1
skaraca
Ağaç Dostu
 
skaraca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-11-2009
Şehir: Borçka-Artvin / Eskişehir
Mesajlar: 1,377
Tohumdan lale üretimi

Merhaba arkadaşlar,

Her yıl olduğu gibi Eskişehir'de de İlkbaharda park ve muhtelif yerlere belediye tarafından lale soğanları ekilmişti. Bu soğanların bir kısmı çiçekleri geçtikten sonra tohum keseciği oluşturmuştu.
Ben uzun süre tohum olabileceğinden emin olamadığım için almamıştım. Ancak sonra birkaç tohum keseciğini iyice kuruduktan sonra almıştım. İlk alır almaz açtığımda içerisinde küçük yassı oluşumlar vardı ama pek tohuma benzemiyordu. İğde benzeri bir görüntü vardı.
Ben bu keseciklerden bir kaçını yinede atmamış ve arabamda sigara küllüğünde iyice kurumaya bırakmıştım. Ağaçlar nete üye olduktan sonra forumda konular arasında gezerken tohumdan lale üretme konusuna denk geldim. Konuyu incelemem sonrasında, lalelerin üzerinden aldığım ve aylardır arabamın küllüğünde bekleyen tohum kesecikleri aklıma geldi.
Bu akşam tohum keseciklerini arabadan aldım. Dört kesecikten ikisi iri, ikisi küçüktü. Küçük olanların içinden birşey çıkmadı. Büyüklerin içerisinden ise bir kısmı olgunlaşmamış olmakla birlikte kahverengi tohum benzeri oluşumlar çıktı. Olgunlaşmamış ve olgunlaşmış olduğunu düşündüklerimi ayırdım, olgun olduğunu düşündüklerim yaklaşık 190 tane.
Bilen arkadaşlar aşağıdaki fotoğrafları inceleyip, tohumların olgunlaşmış ve çimlenebilecek nitelikte olup olmadığını söyleyebilirler mi? Çimlenirse ekim için torf, ince dere kumu ve bahçe toprağı karışımı hazırlamam yeterli olur mu? Belki biraz gübrede ilave edebilirim. Eğer çimlenebileceklerse yaklaşık 100 tanesini isteyenlere de gönderebilirim.

Birinci fotoğraf tohum kesecikleri,

İkinci fotoğraf tohum keseciklerini açınca çıkan tohumlar

Üçüncü fotoğraf olgunlaşmış ve olgunlaşmamış tohumlar karışık. Ayrıca iki tohum arasında ince zar var.

Dördüncü fotoğraf olgunlaşmamış tohumlar ve tohum arasında bulunan zarlar

beşinci fotoğraf olgunlaşmış tohumlar

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen skaraca : 25-11-2009 saat 19:36 Neden: Okunamayan, yanlış yazılmış kelime
skaraca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön