View Single Post
Eski 09-06-2005, 10:43   #4
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
http://www.mugla.gov.tr/AdnanDiler.pdf

MUĞLA’DA KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARININ KORUNMASINDA YAŞANAN SORUNLAR : KÜLTÜREL VE DOĞAL KAYNAK YÖNETİMİ ÖN ARAŞTIRMASI
Proje Yöneticisi Prof. Dr. Adnan DİLER
Basım: İ
stanbul / Kasım 2004

Kitaptan bazı bölümleri kopyaladım.


Kat
ılımcıların Muğla'da Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu olup olmadığı konusundaki bilgilerini öğrenmek için hazırlanan soruya verilen yanıtlarının dağılımı grafik 10'da görülmektedir. Yanıtların ancak yarıya yakını, yüzde 46'sı doğru yanıt olan "evet"e ilişkindir. Böylece araştırmaya katılanların sadece yarıya yakın bir kısmının Muğla'da bir Koruma Kurulu Müdürlüğü bulunduğunun farkında olduğu anlaşılmaktadır. Bu soruyu yanıtlayan katılımcılardan yüzde 31'i bu konuda bilgisi olmadığını söylerken, yüzde 23'ü ise Muğla'da Koruma Kurulu Müdürlüğü olmadığı yönünde bilgi vermiştir. Anketin diğer açık uçlu sorularına verilen yanıtlar, katılımcıların Muğla'daki SİT alanları ile ilgili konulara hala İzmir Koruma Kurulu'nun baktığını sandıklarını göstermiştir. Anketin bu sorusuna verilen yanıtlar, Arkeolojik, Doğal veya Kentsel SİT alanlarında yaşayan insanların SİT'lerle ilgili önemli sorunları yaşasalar da bunlarla ilgili uygulamalar konusunda ne yapılması gerektiğini bilmediklerini ve büyük çoğunluğun sorunların aşılamayacağı inancında olduklarını göstermiştir.


" Yaşadığınız çevrede tarihi eser, Doğal SİT veya anıt ağaç var mı?" şeklinde yöneltilen soruya verilen yanıtlara toplu olarak bakıldığında, toplamda yüzde 91 oranında evet’ in yer aldığı görülmektedir Buna karşın hayır yanıtını verenlerin oranı yüzde 7, yaşadığı çevredeki herhangi bir eserden, SİT ya da tescilli bir doğal ya da kültürel varlıktan haberi olmayanların oranı ise sadece yüzde 2'dir. Bu soruya verilen yanıtlardan alınan sonuç bize, anket yapılan tüm alanlarda yaşayan insanların yüzde 91'inin eski eser, Doğal ya da Arkeolojik SİT alanlarıyla iç içe yaşadıklarını ve insanların da bunun bilincinde olduklarını göstermektedir.

Bir önceki sorunun devamı olan ve yaşanılan çevredeki tarihi eser, Doğal SİT ya da diğer anıt eserler hakkında yeterli bilgiye sahip olup olmadıkları konusunda kendilerine yöneltilen soruya yönelik olarak araştırmaya katılan kişilerin büyük çoğunluğu olan yüzde 73'ünün hayır, geri kalanının ise evet yanıtını verdiği görülmektedir (grafik 13). Bu ve bir önceki soruya verilen yanıtları birlikte değerlendirirsek; araştırmaya katılan kişilerin yüzde 91'inin, yaşadığı çevredeki kültürel ve doğal değerlerin varlığından haberdar olmasına karşın, bunların yüzde 70'ten fazlasının yeterli bilgiye sahip olmadığını ve onları gerektiği kadar tanımadığını söyleyebiliriz.

Yaşanılan çevredeki eski eserler ve koruma bilinci konusunda kısa bir kursa katılma isteği sorgulandığında "kesinlikle isterim" ve "isterim" şeklinde alınan yanıtların toplamda yüzde 87 ile büyük bir oranı kapsadığı görülmüştür (grafik 14). Bir kursa katılıp katılmama konusunda kararsız olanların da bir bölümünün yüzde 4'lük bir sayıyı oluşturduğu göz önünde bulundurulduğunda, eski eser ve koruma bilincinin geliştirilmesi yönünde yapılacak eğitim çalışması kapsamında verilecek kursa katılmaya istekli insanların sayısının yaklaşık yüzde 90’a ulaşabileceği anlaşılmaktadır. Bu tür bir çalışmaya karşı isteksiz insanların toplam sayısı ise sadece yüzde 9'u oluşturmaktadır.




malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön