View Single Post
Eski 21-11-2006, 11:26   #7
fmt79
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi qcd
teşekkürler, mine pakkaner. konuyla ilgili cevabı arkadaşlardan bekliyorum.
iso, haccp, eurepgap konularında arkadaşlara yardımcı olabilirim.

Ürün fizyolojisi bitki fizyolojisinden çok farklıdır. Üründe bütün hayatsal faaliyetler asgari seviyede yürütülür. O yüzden pestisitlerin bozulup yok olması **** kalıntı düzeylerinin düşmesi doğa şartlarına göre çok çok yavaş olur. Bir pestisit doğru olarak uygulanırsa bir meyve üzerinde 10 günde (her pestisit için farklı olabilir) kalıntı limitinin altına düşüyor ise depolama aşamasında bu süre 10 haftaya, hatta bazı ürünler (örneğin hububat) 50 haftaya kadar çıkmaktadır. Bırakın limitin altına düşmeyi, Carbaryl'in depolanmış buğdayda yarı ömrü 50 hafta sürmektedir. Düşünebiliyor musunuz? sadece yarı ömrü bile 50 hafta sürüyor.

O yüzden gıda üzerinde limiti aşan pestisit kalıntısı bulunduğu anda imha edilmesi en doğru olanıdır. Yurtdışında böyle yapılıyor, ülkemizde ise kanun ve yönetmeliklerdeki boşluklar nedeniyle imhası mümkün olmuyor. Çünkü yurtiçinde pazarlanan ürünlerin hepsinde kalıntı analizi yapmak şu an için imkansız.

Sistemik olmayan pestisitlerin kalıntı limitlerinin düşürülmesi için bazı yöntemler var. Mesela yıkama, fırçalama, basınçlı su, pişirme gibi. Ancak bunlar dünyanın hiçbir yerinde kabul görmemiş ve gıda güvenliği içinde itibar edilmemektedir.

Sizin için aşağıdaki linkte bir pdf dosyası ekledim. Bu makaleyi okuyun. Umarım İngilizceniz vardır . Pestisitlerin kalıntı analizleri, kalıntı süreleri, bozunmaları gibi konular çok özel konulardır. Bu kadarcık bilgi sizin için yeterli değil ise tam ve tatmin edici bilgiyi Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü veya İl kontrol laboratuarlarından alabilirsiniz. Mersin'de çok güzel bir İl Kontrol Laboratuarı var. Çok değerli Ziraat Mühendisi meslektaşlarımız var. Yardımcı olacaklardır.

HTML Kod:
http://www.tokfatih.kayyo.com/pesticides%20at%20storage.pdf

fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön