View Single Post
Eski 17-11-2009, 00:13   #27
therapido
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-01-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 81
Merhaba,
İki gündür hem biraz yorgunluk hemde araştırma yapmaktan yazamadım. Google'da "Building foundation" başlığı altında bulduğum sitelerdeki örnekleri incelemeye çalışıyorum. Amerika'yı yeniden keşfetmekle meşkulüm anlayacağınız. Bana göre yeni ve sevindirici bilgiler öğreniyorum. Neredeyse malzeme seçimi konusunda ısrarcı olduğum "taş"tan dahi vazgeçeceğim .
Taş duvarı, sağlamlığının yanı sıra içeride ve dışarıda dokusuyla sevdiğim halde (Duvarın içerisinde kalan hava boşlukları ile kendiliğinden ısı yalıtımı yaptığını düşünsemde) ne yazık ki su ve ısı izolasyonu ile birleştirmenin bir yolunu bulamıyorum.

Sayın k0900,
Pabuç dediğim yer yabancı kaynalarda "footing reinforcement" olarak geçmekte. Bende bundan sonra "taban desteği" olarak telafuz edeceğim. Gördüğüm kadarıyla bu desteğin yatay alanının bina ağırlığına göre genişletilmesi ile bahsettiğimiz basınç problemi ortadan kalkıyor. (Taban alanı 90 m2 ve 1 + çatı katı olan bir bina için önceki tecrübeme göre 30 ton civarı yük binecek. Bunu da daha sonra bir mühendise hesaplatıp öğreniriz, taban desteğinin genişliğinide)
Ben eski tecrübemde her ne kadar bohçalama yapmasam da, taban desteği ve zemini birbirinden ayırmıştım. Hatta bir mühendis arkadaşımın bununla ilgili tavsiyeside olmuştu. İki bloğun arasına ahşap bir parça koyup birbirlerine kuvvet aktarımını engellemiştim.
Daha önce eklediğim resimdeki gibi bir zemin ve toprak arasndaki boşluk tarzı, pek çok sitede karşıma çıkıyor. Her ne kadar ahşap zemin yığma bina tarzında olsalar da, uygulama başarılı diye düşünüyorum. Isı ve su izolasyonunun en kolay yapılacağı bu halin, kılcallık etkisini en aza indirebileceğini düşünüyorum.
Benim çizimimle aradaki tek fark birde dıştan drenaj yapıyorlar. Onu da ekleyip çizimimi değiştireceğim.

Bu konuda takıntılı olmama sebep durumlardan biride
http://kucukevim.wordpress.com/2009/09/16/simdi-olsa/
Bloğundaki yazı (Henüz kendilerinden izin almadım dolayısı ile buradan paylaşamıyorum. Bağlanıp ilk maddeyi okumanızı rica ediyorum).

Sayın Sarıcan,
Güneş evindeki sera ve sera etkisiyle ısınmak gerçekten çok kullanışlı görünüyor. Bende sanırım gelenekçi tarafımı bir yana bırakıp faydayı biraz daha öne çıkarmalıyım. Özellikle bölge açısından bakınca yoğun güneş alan bir yerde bu özellik bir nimet mi yoksa eziyet mi olur? Bunu hesaplamak lazım öncelikle.
Bu evin yapım aşamalarını gösteren bir afiş buldum. Sırayla gidebilmek açısından konuşmak istediğim; yapının temeli çok enteresan geldi, bohçalama atlanmış mı acaba? Bu rutubete sebep olmaz mı? (Sayın k0900?)
Name:  01.jpg
Views: 30344
Size:  43.1 KB
Name:  02.jpg
Views: 24715
Size:  44.3 KB
Name:  03.jpg
Views: 22183
Size:  21.4 KB

Sayın MeyveliTepe,
Tecrübenizden dolayı size ısı pompası ile ilgili bir sorum olacak. Bulunduğunuz yerin yaz ve kış ortalama ısı değerleri ve ev metre karesi ile orantılı olacak şekilde bir proje çıkartılıyor değil mi? Bu durumda bizim kazı alanımız daha da küçülür mü sizce? (Başlık altında sorma mı uygun görürüseniz orada da ileteyim)

Sayın kazim polat,
Öncelikle hayırlı olsun. Yasal bir prosedüre girmekle çok doğru karar vermişsiniz.
Şimdide geçmiş olsun. Umarım başınıza gelmez ama ben 1,5 yılımı buna harcadım ne yazık ki. Kanun, kural, brokrasi burada da aynı işliyor. Daha önce uzun uzun anlatmıştım. Sabırlar diliyorum. Umarım siz işini layıkı ile yapan insanlara denk gelirsiniz.
Sizden bir de ricam olacak. Sanırım sorunuzu doğru ilgi alanına sahip kişilere iletebileceğiniz başka bir başlık var, orada yazmanız sizin içinde daha faydalı olacaktır diye düşünüyorum.
Yapım aşamasına geçtiğinizde (yasal kısımda dahil) bizleride bilgilendirirseniz sevinirim. Ya da ben de gelir o başlıktan okurum .

Saygılarımla
Kerem AKYAR

*Baş yapıtım Grand Designs'deki zemin yapımlarını tekrar izlemeye başladım. Mesajlarımdaki yavaşlama bundandır. Daha önce gün ışığının koordinat ve tarihe göre açısını hesaplayıp bunu test edebilen bir laboratuar olduğunu bu programda gördüğümü anlatmıştım. Yanılmışım, "BBBC Design Rules-Light" adlı programda görmüşüm. İsteyen olursa paylaşırım.


Düzenleyen therapido : 17-11-2009 saat 00:25 Neden: Ek
therapido Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön