View Single Post
Eski 12-11-2009, 15:54   #1
Kiraz
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Kokulu üzüm peltesi/Pepeçura

Karadenizde yetiştirilen kokulu üzümün kokusunu, tadını bilen bilir. İstanbul'da çocukluğum bu üzümün altında geçti. Kokusu çilek kokusunu da andırdığı için çilek üzümü de denir. Annem,tatlısını sonbaharda kocaman tencerelerde pişirir, aşure gibi komşulara dağıtırdı.

Ben bu üzümün çelik denemelerini yaptım ama asıl sonucu baharda göreceğim, gelen çelikler karışıkmış, içinden kokulu üzüm çıkıp çıkmayacağını kim bilir hangi yaz göreceğim.

Sayın Ahmeter ve eşinin bahçelerinden toplayıp hediye ettikleri üzümü pişirmeye kıyamadım, afiyetle yedik. Alt katta bir kase içinde durduğu sürece oda mis gibi kokuyordu.

Geçen sene Üsküdar pazarında görünce almıştım, tatlısını pişirip bir kısmını da dondurucuda saklamıştım. İşte sakladığım kavanozdan dört kaselik tatlı yaptım.

Rize'de pepeçura/pepeçi olarak adlandırılıyormuş. Asıl tarifini Karadeniz'de yapanlar daha iyi bilir ama eskiden annemden duyduğum, kalanını uydurduğum kadarı ile:

Kokulu üzüm yıkanıp, salkımlarından ayrılıp bir tencereye konur. Su katılmadan bir yandan ezilir, bir yandan pişirilir. Yumuşayınca (10-15 dakika sonra), süzgece alınıp tahta kaşıkla ezilir. (İşte bu su katılmamış kısmından, isterseniz buzlukta saklayabilirsiniz). Kabuklarına yazık olmasın diye azar azar su ilave edilerek, süzgeçte sadece çekirdek kalana kadar süzme işlemine devam edilir.

Pişme sırasında evin mis gibi koktuğunu söylemeden geçemeyeceğim. Süzgeçten geçirme yerine, az pişirilmiş üzüm blenderdan da kolayca geçirilebilir, çekirdekleri içinde kaldığı için daha da iyi olabilir ama çekirdekle herkesin arası iyi olmadığı için klasik yolu anlatıyorum.

Hazırlanan mis kokulu, güzel renkli üzüm suyuna, soğukken su, mısır unu ve az miktarda buğday unu ilave edilir. ( Herkesin damak zevki farklı, mısır unu/buğday unu: 3/1 oranında tercih ederim ama daha önce denememiş olanlar mısır unundan hoşlanmayabilir. Yine iri çekilmiş mısır unuyla tercih ederim ama bazılarına çok yoğun gelebilir. Bu nedenle bu oranaları deneyerek bulmanızı tavsiye ederim. Un yerine nişasta veya buğday unu+nişasta da deneyebilirsiniz.)

Bugün yaptığımda, 200 ml saf üzüm suyuna, 500 ml su, toplam 3 silme yemek kaşığı mısır+buğday unu koydum. 10 dakika karıştırarak pişirdikten sonra 3,5 yemek kaşığı toz şeker ilave ettim. Muhallebi kıvamını bulana kadar kaynatıp tabaklara boşalttım. Soğuyunca üzerine ceviz serptim.

Annem çok şekerli yapardı ama üzümün ekşi tadı güzel olduğundan az şekerli tercih ediyorum.

Derin değil de yayvan kaba boşaltmanızı öneririm, tadına varmak için mutlaka soğutulup yenmeli.

Bir kaç sene sonra arka bahçemdeki asmanın kokulu üzümler vermesini, çardağının altında çocukların toplanmasını ve her sonbaharda evimin pepeçura kokmasını, çocukların ellerinde kaselerle komşulara dağıtmasını çok istiyorum



Name:  DSC08569.jpg
Views: 5143
Size:  26.2 KB


Düzenleyen Kiraz : 13-11-2009 saat 07:36
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön