View Single Post
Eski 12-11-2009, 11:20   #23
kemalcuce
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2008
Şehir: mersın
Mesajlar: 267
Merhabalar,
Tam bodur,bodur ve yarı bodur anaçlar sadece elmaya has değildir.Biz hem ağacını hemde fidanını yetiştirdiğimiz için bu konuda biraz bilgi sahibiyi.

M9 tam bodur bir anaçtır,
M26 bodur bir anaçtır.
MM106 ve MM 111 yarı bodurdur ama
MM111 MM106 dan daha büyük taç yapar.

Çiftçi kardeşlerimizde MM106 da daha memnun kalıyorlar MM111 in popülerliği biraz azaldı son yıllarda.

Armut,kayısı,erik,şeftali ve nektarinde de yarı bodur tam bodur anaçlar vardır.Mesela armut da tam bodur anaç olarak biz BA-29 ya da MC kullanıyoruz.Toprak tipine ve iklim koşullarına göre ve bu anaçlara aşılanacak cinse göre iki anaç da dikiliyor.Elmada da aynı durum geçerlidir.

Her cins M9 tam bodur anaca aşılanmaz.Spur gelişen çeşitler mesela aşılanmaz M9 anaca aşılanmaz.Mesela red chif,scarlet spur,spur golden aşılanması pek doğru değildir.Bu cinsler daha çok MM106 anacına aşılanır.

Şeftalide yarıbodur olarak gf 677 ya da GN14 kullanıyoruz toprak yapısına ve arazi şartlarına göre ikisininde artıları vardır.Şeftalide tam bodur olarak Isthara yı kullanıyoruz.

Erik ve kayısıda da ısthara kullanılıyor tam bodur olarak.Erik ve kayısıda yarı bodur olarak Marianna ya da Myronolan 29c anacını kullanıyoruz.

Yarıbodur ve tam bodur anaçlar hakkında başka merak edilen şeyler varsa elimizden geldiğince tecrübelerimizin elverdiğince arkadaşların sorularını yanıtlamaya çalışabilirim.

kemalcuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön